Začaly volby, Zeman jejich význam zlehčil. Slova o zlomovém hlasování jsou reklamní kampaní, řekl

Fronta ve volební místnosti, kde volil i prezident Miloš Zeman.

Fronta ve volební místnosti, kde volil i prezident Miloš Zeman. Zdroj: Blesk / Jakub Veinlich

Andrej Babiš
První volební den přišlo v Brně volit přes 40 procent lidí
Hygienické ubrousky a dezinfekce - výbava jedné z komisí na Ústecku. Šíří se tu totiž žloutenka.
Miroslav Sládek skončil v rukou policie
5
Fotogalerie

Začaly volby. Občané hlasují o tom, kdo nově zasedne do Poslanecké sněmovny. Dění během volebního víkendu sledujeme online. V pátek mohli voliči hlasovat do 22. hodiny, lídři stran a hnutí již odvolili. Političtí aktéři se ovšem na významu probíhajících voleb neshodnou.

Online přenos

Online přenos

Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 16:17

SPD cestu do koalice nevidí

„Cestu ke koaliční spolupráci zatím nevidím,“ komentuje výsledky SPD místopředseda strany Radim Fiala. Zdůrazňuje, že i nadále chce strana uspořádat referendum o vystoupení z Evropské unie. „Pokud bychom skončili v opozici, byli bychom velmi tvrdou opozicí,“ doplňuje místopředseda SPD.

Pavel Otto
Pavel Otto
21. října 2017 · 16:12

Opozice není ostuda. Do Lidového domu dorazili pověřený předseda ČSSD Milan Chovanec a volební lídr strany Lubomír Zaorálek. Oba řekli, že se grémium partaje musí poradit, co dál. Chovanec připustil odchod do opozice, protože s volebním výsledkem socialistů nelze vést jednání o nové vládě. Podle něj je asi jedinou cestou k řešení vnitrostranické situace uspořádání mimořádného sjezdu, který by se mohl konat v únoru nebo březnu příštího roku. Desetiprocentní výsledek vycházel podle obou politiků sociální demokraciiz interních průzkumů

Milan Chovanec
Milan Chovanec
21. října 2017 · 16:08

Bartoš s Babišem nechce jít

Předseda Pirátů Ivan Bartoš po sečtení volebních výsledků v třetině okrsků zopakoval, že jeho strana vyloučila vládní spolupráci s ANO i tichou podporu tohoto hnutí kvůli trestně stíhaným představitelům Andreji Babišovi a Jaroslavu Faltýnkovi. Za důvěryhodné naopak považuje politiky hnutí STAN. Ve třetině sčítání se výsledek Pirátů přiblížil deseti procentům.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Předseda Pirátů Ivan Bartoš
21. října 2017 · 16:05

Ve sněmovních volbách vedlo po sečtení poloviny okrsků přesvědčivě hnutí ANO se ziskem 31,3 procenta hlasů. Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury mělo na druhém místě 11,4 procenta. Následovala ODS, které zatím dalo přednost 10,1 procenta voličů.

Do dolní komory by se podle průběžných výsledků dostalo sedm stran. Vedle TOP 09 se čtyřmi procenty by vypadlo také hnutí Starostové a nezávislí, jejich výsledek klesl těsně pod pětiprocentní hranici. Naopak zisk TOP 09 o něco roste.

Do Sněmovny by se podle výsledků po sečtení poloviny okrsků dostali Piráti s 9,7 procenta hlasů. KSČM dostala o procentní bod méně, ČSSD ztrácela další procentní bod. KDU-ČSL měla 5,9 procenta.

Volební účast činila 58,9 procenta.

Jiří Liebreich
Jiří Liebreich
21. října 2017 · 16:02

Chmurné vyhlídky KSČM?


Barbora Pánková
Barbora Pánková
21. října 2017 · 16:00

Piráti začínají plánovat

Piráti, jejichž průběžné výsledky se zvedají o desetiny procent a začínají atakovat desetiprocentní hranic, začínají plánovat povolební spolupráci. Předseda Ivan Bartoš vyloučil jednání s komunisty a SPD. „Nebudeme spolupracovat s Andrejem Babišem a Jaroslav Faltýnkem,“ dodal s tím, že převod Babišova majetku byl pouze „formální“ záležitostí. Spolupráci s hnutím ANO ale nevyloučil.

Vyzdvihl naopak Jana Farského ze Starostů a nezávislých, kterého považuje za důvěryhodného. Nevadila by mu ani spolupráce s TOP 09, dal však najevo výhrady k jejímu šéfovi Miroslavu Kalouskovi. Jako cíl v politice označil obnovu důvěry občanů v politiku. „Nebavíme se o hmotné odpovědnosti, ale morální,“ uvedl.

21. října 2017 · 16:02

Vítězem voleb bude ANO, výrazně uspělo i SPD a Piráti

Vítězem sněmovních voleb bude hnutí ANO. Místa ve Sněmovně mají podle prognózy ČTK jistá také hnutí SPD Tomia Okamury, ODS, Piráti, KSČM a ČSSD. Obě tyto levicové strany v porovnání s výsledky minulých voleb výrazně ztratily. KDU-ČSL, STAN a TOP 09 se pohybují kolem pětiprocentní hranice.

Ve sněmovních volbách nejlépe uspěly antisystémové či protestní strany. Z tradičních stran posílili jen občanští demokraté.

Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 15:59

„Pokud by výsledek takto skončil, tak bychom si splnili náš cíl, to je mít ve Sněmovně aspoň deset poslanců a prosazovat program, o kterém jsme s voliči dlouho mluvili. Žádná oslava nepropukla, hodně se toho může změnit, jsme ale v očekávání a každý posun nahoru je oceněn potleskem,“ řekl novinářům místopředseda SPD Radim Fiala. Situaci kolem neudělení akreditací novinářům ale nijak komentovat nechtěl.

Volební štáb SPD
Volební štáb SPD
Volební štáb SPD
Volební štáb SPD
Volební štáb SPD
Volební štáb SPD
Volební štáb SPD
Volební štáb SPD
Volební štáb SPD
Volební štáb SPD
Volební štáb SPD
Volební štáb SPD
21. října 2017 · 15:57

Místopředseda ODS Martin Kupka považuje překročení deseti procent hlasů za úspěch. "Je jasné, že důvěra voličů v ODS se vrací," říká. "Dokázali jsme přesvědčit voliče, že jsme pevnou oporou pravicového spektra."

Pavel Otto
Pavel Otto
21. října 2017 · 15:52

Čekání před Lidovým domem. Každou chvíli má dorazit někdejší předseda socialistů Bohuslav Sobotka

Čekání na Bohuslava Sobotku před volebním štábem ČSSD
Čekání na Bohuslava Sobotku před volebním štábem ČSSD
Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
21. října 2017 · 15:50

Novináři ve štábu hnutí ANO jsou odříznutí od politiků. Pro více než 160 novinářů je zde určen speciální sál, kam politici chodí jen sporadicky. V následující hodině by nicméně měl dorazit předseda hnutí Andrej Babiš.

Novináři ve volebním štábu ANO
Novináři ve volebním štábu ANO
21. října 2017 · 15:47

Před obrazovkou, kde lidé v centrále ODS sledují výsledky, se strhl potlesk. "Jsme přes deset!"

21. října 2017 · 15:45

Šlechtové se spolupracovat s lidovci nechce

K možnostem sestavení vlády se vyjádřila také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Připustila povolební spolupráci hnutí ANO a ČSSD, ale ve vládě by nechtěla lidovce.

Martin Čaban
Martin Čaban
21. října 2017 · 15:38

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka pro E15 k průběžným výsledkům po sečtení zhruba 18 procent hlasů:

"Budu velmi zvědavý, jakým způsobem bude chtít vítěz voleb sestavit vládu. Zda bude hledat koalice, anebo zvolí menšinovou vládu s tichou podporou. Zatím mě hodně překvapuje velmi slabý výsledek ČSSD. Ale až přibudou do součtu hlasy z větších měst, může se to celé ještě trochu zamíchat."

Marian Jurečka
Marian Jurečka
Jiří Liebreich
Jiří Liebreich
21. října 2017 · 15:35

Pohoštění u komunistů

Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
21. října 2017 · 15:34

Po sečtení čtvrtiny okrsků vedlo ANO před SPD a ODS

Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení čtvrtiny okrsků hnutí ANO s 31,8 procenta hlasů před hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury s 11,6 procenta a ODS s 9,5 procenta hlasů. Ve Sněmovně by bylo osm stran.

Piráti by se do dolní komory dostali se ziskem 9,4 procenta, KSČM 9,2 procenta, ČSSD 7,9 procenta, KDU-ČSL 5,9 procenta a STAN 5,1 procenta hlasů. TOP 09 by z dolní komory vypadla, průběžně měla 3,8 procenta.

Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
21. října 2017 · 15:33

Lidovecké "možná"

Vytvoří ANO koalici s KDU-ČSL? "Faktem je, že s KDU-ČSL se nevládlo úplně jednoduše. Mnohdy slova, která slibovali, nakonec nesplnili a vždycky jsme se mohli spolehnout na jejich jednoznačné "možná"," řekl současný ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Dan Ťok
Dan Ťok
Barbora Pánková
Barbora Pánková
21. října 2017 · 15:30

Úsměvy u Pirátů

Opatrné očekávání dobrého výsledku začíná panovat ve štábu Pirátů. Průběžné volební výsledky, podle kterých strana zatím přesahuje devět procent, doprovázejí úsměvy nejen jejich šéfa Ivana Bartoše, ale také dalších členů strany. Bartoš v obležení novinářů srší vtipem. „Normálně se stydím,“ říká nakonec.


Pavel Otto
Pavel Otto
21. října 2017 · 15:30

Problém v ČSSD

Z výrazu Jana Hamáčka je zřejmé, že se z předběžných výsledků neraduje. ČSSD by mohla oproti roku 2013 přijít o více než padesát procent voličů

Jan Hamáček
Jan Hamáček
Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 15:25
21. října 2017 · 15:25

Největším nebezpečím pro komunisty je nástup Babiše a Okamury, řekl v rozhovoru pro E15 místopředseda strany Jiří Dolejš

Jiří Dolejš, KSČM
Jiří Dolejš, KSČM
Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 15:27

Zvláštní atmosféra

Novináři ve štábu SPD se shodují, že zde vládne netradiční atmosféra. Zástupci médií totiž nemohou sledovat sčítání výsledků společně s politiky, nýbrž je pro ně vyhrazena pouze jediná místnost. Do ní má kolem čtvrté hodiny přijít vedení strany a podat krátké prohlášení. I přesto se však novináři nezastaví kvůli monitorování situace, jež se týká selekce zástupců médií, které pořadatelé na místo vpustí.

21. října 2017 · 15:22

"Nečekal jsem, že bude mít ANO tak vysoký výsledek, jak to zatím vypadá," uvedl při příchodu na volební štáb své strany poslanec ODS Marek Benda. 

Marek Benda
Marek Benda
Marek Benda
Marek Benda
Marek Benda
Marek Benda
21. října 2017 · 15:18

ANO výrazně vede

Po sečtení desetiny okrsků vedlo ve sněmovních volbách hnutí ANO s 31,8 procenta hlasů. Hnutí Svoboda a přímá demokracie mělo na druhém místě 11,5 procenta a třetí KSČM 9,9 procenta. Do Sněmovny by se dostalo osm uskupení.

Ve Sněmovně by byli také Piráti s devíti procenty stejně jako ODS s prakticky stejným ziskem. Sociální demokraté měli po sečtení desetiny okrsků 7,9 procenta, KDU-ČSL 6,3 procenta a hnutí Starostové a nezávislí 5,4 procenta. TOP 09 by ze Sněmovny se ziskem 3,4 procenta vypadla.

21. října 2017 · 15:16
Podle výsledků po sečtení deseti procent hlasů by se TOP 09 do Poslanecké sněmovny nedostala. Dominik Feri očekává podstatnou korekci po započtení hlasů z velkých měst včetně Prahy. V hlavním městě TOP 09 v předchozích volbách v roce 2013 zvítězila.
Volební štáb TOP 09
Volební štáb TOP 09
Jiří Liebreich
Jiří Liebreich
21. října 2017 · 15:09

Volební účast

K urnám proti minulým parlamentním volbám dorazilo voličů méně, účast přesahuje 59 procent

21. října 2017 · 15:05

V ODS jsou připraveni na možnost, že by měli co slavit.

Štáb ODS
Štáb ODS
Martin Čaban
Martin Čaban
21. října 2017 · 14:55
Do štábu KDU-ČSL právě dorazil předseda strany Pavel Bělobrádek, hned se ocitl v obležení novinářů.
Pavel Bělobrádek ve volebním štábu KDU-ČSL
Pavel Bělobrádek ve volebním štábu KDU-ČSL
Pavel Otto
Pavel Otto
21. října 2017 · 15:03

Do Lidového domu dorazila ministryně práce Michaela Marksová. Má docela skromný cíl. “Doufám, že přelezeme přes deset procent,” věří. Podle neoficiálních informací by přitom socialisté považovali za uspěch patnáctiprocentní volební zisk.

Barbora Pánková
Barbora Pánková
21. října 2017 · 15:02

Pirátský raut

21. října 2017 · 14:58

Do volebního štábu ODS dorazil místopředseda ODS Martin Kupka s úsměvem.

Martin Kupka, místopředseda ODS
Martin Kupka, místopředseda ODS
Štáb ODS
Štáb ODS
štáb ODS
štáb ODS
Barbora Pánková
Barbora Pánková
21. října 2017 · 14:53

Bartoš se těší na příjemné odpoledne

Piráti dorazili do volebního štábu na Smíchově půl hodiny po uzavření volebních místností ve speciálně vyzdobeném autobuse, který budil pozdvižení už v době kampaně. Jejich předseda Ivan Bartoš zopakoval, že očekává výsledek mezi pěti až deseti procenty.  „Děkujeme, že tu s námi budete. Snad tu strávíme příjemné odpoledne nad volebními výsledky,“ prohlásil jejich předseda Ivan Bartoš.

Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 14:46
Martin Čaban
Martin Čaban
21. října 2017 · 15:00

Do volebního štábu KDU-ČSL se pomalu scházejí představitelé strany, čeká se na předsedu Pavla Bělobrádka. Na snímku sledují první volební výsledky (zleva) místopředseda strany Jan Barošek, generální sekretář Pavel Hořava a ministr kultury Daniel Herman.

Volební štáb KDU-ČSL
Volební štáb KDU-ČSL
Pavel Otto
Pavel Otto
21. října 2017 · 14:47

Řízečky ve volebním štábu ČSSD

 

Volební štáb ČSSD
Volební štáb ČSSD
Jiří Liebreich
Jiří Liebreich
21. října 2017 · 15:07

Ve volebním štábu komunistů je zatím uvolněná atmosféra

Volební štáb KSČM
Volební štáb KSČM
Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
21. října 2017 · 14:41

Šlechtová premiérkou?

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová na dotaz, co říká na zvěsti, že by se mohla stát premiérkou:

"Předsedou hnutí je pan Andrej Babiš a v tuto chvíli je jediným kandidátem na premiéra. Kvůli tomu táhne celé ty volby a já si opravdu myslím, že je ta otázka opravdu předčasná. Já jsem tyto náznaky zaznamenala pouze v médiích, nikdo se mnou nehovořil, nikdo se mě na nic neptal. V každém případě, Andrej Babiš je předsedou hnutí ANO a jediným kandidátem na premiéra České republiky," řekla ministryně.

Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 14:38

Drama u Okamury

Ještě před příjezdem předsedy Tomia Okamury to u štábu SPD vřelo. Strana dovnitř odmítla opustit redaktora Info.cz Adama Kotrbatého, který byl na akci akreditovaný. Stejně pořadatelé vykázali také redaktory z vydavatelství Economia a jednu redaktorku České televize. Novináři nedostali žádné vysvětlení a situaci na místě řešila policie. „Policisté si se situací nevěděli rady,“ řekl však pro E15 Kotrbatý.

Barbora Pánková
Barbora Pánková
21. října 2017 · 14:30

Optimističtí Piráti

Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 14:26

Novináře vyvedla ze štábu SPD policie

Redaktora info.cz odvedla ze štábu policie. Strana mu neuznala akreditaci, kterou ješte včera měl. Údajně se vyjadřoval proti straně.

Štáb SPD
Štáb SPD
Martin Kupka, místopředseda ODS
Martin Kupka, místopředseda ODS
Pavel Otto
Pavel Otto
21. října 2017 · 14:26

Mumraj u ČSSD

Před Lidovým domem parkují televize, ale zatím je tu klid. Vevnitř je o poznání živěji

Štáb ČSSD
Štáb ČSSD
21. října 2017 · 14:10

Češi určili nové složení Sněmovny

Rychlost sčítání hlasů ovlivní mimo jiné voličská účast. Podle informací z krajů byla nedlouho před uzavřením volebních místností buď nadpoloviční, nebo přesahovala 60 procent.

Martin Čaban
Martin Čaban
21. října 2017 · 14:07

Také štáb lidovců máme pokrytý

21. října 2017 · 14:35

Vtipný Kalousek

Prvně příchozí do štábu TOP 09, šéf strany Miroslav Kalousek híří vtipem. Za dobrý výsledek označil dvouciferné číslo. Věří ve vysokou volební účast, která má TOP 09 údajně prospět.

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
21. října 2017 · 14:05
Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 14:03

Hotel Čechie na Invalidovně očekává příjezd předsedy SPD Tomia Okamury

Hotel Čechie
Hotel Čechie
21. října 2017 · 14:00

Ve volebním okrsku v Dětském světě v Opavě se bude volit do 15:00

Ve volebním okrsku v Mateřské škole Dětský svět v Opavě se bude volit o hodinu déle než jinde, až do 15:00. Ukončení voleb a sčítání hlasů v celé zemi to neovlivní. Volby v tomto okrsku začaly dnes o tři čtvrtě hodiny později, protože se kvůli problémům se zámkem členové volební komise ani voliči nemohli dostat do budovy.

Po necelé hodině pak byly volby na 20 minut přerušeny, protože zkolabovala členka volební komise. "Občané v tomto okrsku budou moci volit až do 15:00. Rozhodla o tom okrsková volební komise," sdělila Chlebounová. Před čtyřmi roky se stal podobný případ v jednom z volebních okrsků v Plzni.

Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 13:48

Redaktoři E15 už obsazují místa ve volebních štábech

21. října 2017 · 13:39

Rodí se nový hegemon?

Andrej Babiš v současnosti platí za nejsilnějšího politického hráče, na druhou stranu časy, kdy by jeho strana mohla získat ve volbách přes 30 procent hlasů, jsou nejspíš minulostí. To ale potvrdí až sečtené hlasy a výsledky voleb. Mezitím si připomeňte výsledky předchozích voleb.

21. října 2017 · 13:34

Rozhovor s Babišem

Obrovský ohlas sklidil skoro před rokem rozhovor s Andrejem Babišem, který vytvořily studentské online noviny The Student Times. Ocenila ho i porota soutěže Novinářská cena. Nahlédněte do způsobu, jakým přemýšlí šéf hnutí ANO.

21. října 2017 · 13:21

Volební účast dopoledne sahala k 50 procentům

Volební účast ve většině krajů Česka se dnes kolem 11:00 pohybovala kolem 50 procent, místy dosahovala až k 60 procentům. Vyplývá to z informací ČTK od krajských úřadů a radnic. O 200 poslaneckých křesel usiluje zhruba 7500 kandidátů. Poslední voliči budou dnes moci odevzdat svůj hlas těsně před 14:00, kdy možnost volby podle zákona končí. Úřady dnes řešily několik problémů, šlo například o neplatné voličské průkazy či potíže se zámkem volební budovy.

Nad 50 procenty se volební účast dnes dopoledne pohybovala v Praze, v Hradci Králové, ve Zlínském kraji a překročila ji i v Kraji Vysočina. V ostatních krajích byla kolem 50 procent či níž. Třeba v Pardubickém kraji se účast pohybovala 10:00 kolem 50 procent, ale v pardubické Základní škole Polabiny Prodloužená činila kolem 60 procent. Volební místnosti se uzavřou ve 14:00. Než okrsková komise místnost uzavře, musí ještě umožnit hlasování všem, kteří jsou ve volební místnosti nebo před ní.

21. října 2017 · 13:04

Politické retro může mít mnoho podob, nejen tu rudou

 

21. října 2017 · 13:07

Jaroslav Kmenta o mimořádnosti letošních voleb

21. října 2017 · 13:02

Hlasuje se i v Bruselu

V Bruselu mají voliči o české parlamentní volby zájem, fronta čekajících se v sobotu dopoledne táhla občas až před dveře výstavních prostor Českého centra, kde se hlasování tradičně koná. Volební komise zde má na svých seznamech přibližně 700 lidí, navíc už dorazilo také okolo 200 českých občanů s voličskými průkazy.

Dnes dopoledne mezi nimi byl také jedenasedmdesátiletý profesor Jan Rubeš, který stál na počátku 90. let u zrodu studia bohemistiky na bruselské univerzitě. Tehdy byl podle něj o Československo a pak Českou republiku v Belgii velký zájem. "Dnes, i když kvalita studia je výborná, tak zájem opadl a je to, myslím, i z toho důvodu, že Česká republika ztratila přitažlivost, kterou měla. A je to dáno do značné míry politikou," poznamenal.

21. října 2017 · 13:03

Poslední dvě hodiny

21. října 2017 · 13:01

Vrcholí i kampaň Andreje Babiše, jeho twitterový účet zveřejnil nová videa


21. října 2017 · 13:01

Kampaň finišuje


21. října 2017 · 12:58

Jak ohodnotí voliči současnou vládu?

Každé volby vyjadřují (ne)spokojenost s aktuálním kabinetem. Fungování toho současného si připomeňte na časové ose >>>

21. října 2017 · 12:55

Jak ohodnotí voliči současnou vládu?

Každé volby vyjadřují (ne)spokojenost s aktuálním kabinetem. Fungování toho současného si připomeňte na časové ose >>>

21. října 2017 · 12:51

Sobotka bere jen výhru

Pouze s vítězstvím ČSSD bude spokojený premiér a jihomoravský lídr strany Bohuslav Sobotka. Řekl to dnes novinářům ve Slavkově u Brna, kde byl volit. Podle Sobotky pouze silná ČSSD může tlačit na růst mezd i důchodů, hájit zájmy rodin a garantovat dostupnost kvalitní zdravotní péče a kvalitního vzdělání. Podle premiéra volby rozhodnou o tom, zda ČR zůstane součástí EU a NATO, které garantují bezpečnost a stabilitu země.

"Svůj hlas jsem odevzdal sociální demokracii. Je důležitá, aby byla silná, protože jen silná sociální demokracie může tlačit na růst mezd a důchodů, hájit zájmy rodin s dětmi a zaměstnanců a seniorů a může garantovat dostupnost kvalitní zdravotní péče, kvalitního vzdělávání a dalších veřejných služeb pro občany," uvedl Sobotka před volební místností v ZŠ Komenského ve Slavkově.

Podle něj jsou volby důležité a rozhodnou, zda se zachová sociální stát a jestli Česká republika udrží stávající prosperitu, nízkou nezaměstnanost a vysokou míru sociální soudržnosti, čehož dosáhla vláda vedená sociální demokracií v posledních čtyřech letech. "Bude se ale rozhodovat i o orientaci naší země, zda zůstaneme součástí Evropské unie a NATO, jestli neposílí extremistické síly, které se nás budou snažit dostat mimo tyto struktury, které garantují naši bezpečnost, stabilitu a prosperitu," řekl Sobotka.

Bohuslav Sobotka volí
Bohuslav Sobotka volí
21. října 2017 · 12:48

Volby v největší české školní budově

Volební účast v prostorech milovické ZŠ Juventa je v tuto chvíli těsně pod 50 procenty, hlásí jeden z volebních komisařů.

ZŠ Juventa
ZŠ Juventa
Základní škola Juventa v Milovicích
Základní škola Juventa v Milovicích
Základní škola Juventa v Milovicích
Základní škola Juventa v Milovicích
21. října 2017 · 12:47

Okamurova cesta

„Neptejte se mě, jestli my jsme nějaký rasisti. Vy jste rasisti! Jako jo, vy jste rasisti!" prohlásil v rozhovoru s redaktory The Student Times lídr SPD Tomio Okamura. Právě otázka nárůstu xenofobie a populistického vyvolávání vášní je jedním z témat, které volební kampaň provází.

 

21. října 2017 · 12:46

Symbolický střet Babiš versus Kalousek má mnoho podob


21. října 2017 · 12:41

Washington Post představuje Babiše

Podobně jako jinde v Evropě, tradiční politika se otřásá kvůli vzepětí populistických sil, uvádí Washington Post ve videu níže o Andreji Babišovi.

21. října 2017 · 12:35

Policie zatkla Sládka

Policie v Chomutově v pátek večer zadržela předsedu republikánské strany Miroslava Sládka kvůli nepovolené kampani, kterou údajně porušil volební zákon. Krátce před půlnocí policisté Sládka propustili. Informoval o tom dnes server Deník.cz s odvoláním na vyjádření Sládkova místopředsedy Karla Fleischera na facebooku strany.

Policie informace o zadržení Sládka nepotvrdila, pouze uvedla, že v Chomutově zasahovala. "Včera ( v pátek) ve večerních hodinách došlo v Chomutově k porušení pravidel voleb," uvedla policejní mluvčí Ústeckého kraje Alena Bartošová.

Podle serveru důvodem Sládkova zadržení bylo veřejné řečnění k lidem u jedné z chomutovských restaurací. Policie to měla vyhodnotit jako propagaci strany v den voleb, čímž by politik porušil volební zákon, uvedl web.

21. října 2017 · 12:35

Volby pokračují, účast se jeví slibně

Občané mohou ve sněmovních volbách hlasovat do druhé hodiny odpolední. Na snímku pražská ZŠ Nad Přehradou, kde v tamním okrsku již přesáhla volební účast 50 procent.

ZŠ Nad Přehradou
ZŠ Nad Přehradou
20. října 2017 · 22:38

Odvolilo přes 40 procent občanů

Poslance si dnes - v první den letošních sněmovních voleb - přišly do večera vybrat více než dvě pětiny voličů. Zájem je podle řady volebních komisařů, které oslovila ČTK, vyšší než při předčasných volbách před čtyřmi lety. Někde volilo do 21:00 dokonce více než 50 procent lidí.

20. října 2017 · 21:21

Kolik hlasů získá Babiš?

Sociolog Daniel Prokop dříve pro E15 uvedl, že ANO má svých 20 procent jistých. Jeho voliče prý neodradí ani kauza Čapího hnízda. Nadcházející výsledky voleb tato slova buď potvrdí, nebo vyvrátí.

20. října 2017 · 21:05

Zaorálek: Sociální demokracie představuje jistotu

 

Lídr ČSSD a ministr zahraniučí Lubomír Zaorálek odvolil na Základní škole Jana Šoupala v Ostravě-Porubě. Novinářům řekl, že volil sociální demokracii, protože představuje v dnešním světě jistotu. Prohlásil, že by chtěl skoncovat s levnou prací. "Jde nám o sociální a ohleduplný stát a určitou solidaritu ve společnosti. Hlavně bych si přál, abychom už nežili z nízkých mezd. A přál bych si, abychom po volbách našli spojence pro to, abychom skoncovali s tím, že se podbízíme levnou prací.

A dělali něco proto, abychom prodávali také nápady a to, co vymyslíme, a ty výrobky dobře prodali a pak za to měli vyšší mzdy. Na to bych chtěl po volbách najít spojence a doufám, že se najdou," řekl Zaorálek. Sociální demokracie byla poslední čtyři roky nejsilnější vládní stranou.

Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek odevzdal 20. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny ve volební místnosti v Základní škole Jana Šoupala v Ostravě.
Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek odevzdal 20. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny ve volební místnosti v Základní škole Jana Šoupala v Ostravě.
20. října 2017 · 20:43

Nejen pražské výčepny pojímají volby jako marketing

 

20. října 2017 · 20:38
20. října 2017 · 20:16

Bělobrádek doufá, že lidovci ve sněmovně posílí

 

Vicepremiér, předseda KDU-ČSL a lídr kandidátky v Královéhradeckém kraji Pavel Bělobrádek odhadl volební účast na 55 až 60 procent. Řekl to dnes novinářům v Náchodě, kde volil do Poslanecké sněmovny. "Poslední průzkum byl 6,5 procenta, očekávám, že to bude snad ještě o něco lepší," řekl čtyřicetiletý Bělobrádek k možnému výsledku lidovců ve volbách.

Na otázku, s kým lidovci nebudou po volbách vyjednávat, odpověděl, že určitě nebudou v žádné vládě, v níž by byli zástupci extremistických nebo radikálních stran. Odmítl také případnou účast ve vládě s trestně stíhaným člověkem. Bělobrádek je druhým nejdéle sloužícím polistopadovým předsedou KDU-ČSL po Josefu Luxovi.

20. října 2017 · 20:04

Volby ve znamení železnice?

 

Jak server E15.cz nedávno informoval, politické strany si oblíbily téma vysokorychlostní železnice. Jako vždy ale platí, že to hlavní se bude odehrávat po volbách.

20. října 2017 · 19:49

Le Penová podpořila Okamuru

 

Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová podpořila v českých parlamentních volbách lídra protiislámské a protiimigrační strany SPD Tomia Okamuru ve videoposelství na youtube. Se svým "odvážným a talentovaným" předsedou má podle ní strana mimořádnou historickou příležitost zbavit se hrozby islámu.

Le Penová vede dlouhodobě ve Francii stranu Národní fronta, která v letošních parlamentních volbách příliš neuspěla a je v Národním shromáždění o 577 místech zastoupena jen sedmi poslanci. V prezidentských volbách se ale Le Penová dokázala probojovat do druhého kola a získat v něm třetinu hlasů proti Emmanuelu Macronovi, který klání vyhrál.

Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
20. října 2017 · 19:46

V půl třetí odvolila Magdalena Kytnerová z Kroměříže, jedna z nejstaršich Češek.V březnu jí bylo 106 let. pic.twitter.com/nmZEV0Spr6

20. října 2017

20. října 2017 · 19:38

Favorit Babiš

 

O začátku dnešního hlasování informovala i řada světových agentur. Favoritem voleb je podle všech Babiš. Předsedu hnutí ANO označují za populistu a euroskeptika a přirovnávají jej k bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu či americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Podle některých agentur ale nemá Babiš premiérské křeslo vůbec jisté. Například německá agentura DPA připomíná, že třiašedesátiletého multimiliardáře stíhá policie kvůli podezření z dotačního podvodu. "Kritici populisty Babiše varují před prohloubením příkopu mezi Západem a Východem EU," napsala DPA.

20. října 2017 · 19:13

Zeman letošní volby jako zásadní ani zlomové nevnímá

 

Letošní volby do Sněmovny nejsou zásadní ani zlomové, to je jen reklamní kampaň, řekl prezident Miloš Zeman novinářům po odevzdání hlasu v základní škole v pražských Stodůlkách. Zopakoval, že sestavením vlády pověří vítěze voleb. Svůj hlas dal zřejmě Straně práv občanů (SPO), kterou před lety zakládal a která dřív nesla jeho jméno ve svém názvu. Zemana do volební místnosti doprovodila jeho manželka Ivana.

"Jediné zásadní a zlomové volby pro Českou republiku byly v roce 1990, ale všechno ostatní byly normální svobodné volby, a to, že každý prohlašoval, že jsou zásadní a zlomové, to byla jenom reklamní kampaň a nic víc," řekl prezident. S hodnocením volební účasti chce Zeman počkat až na sobotu, kdy budou výsledky.

Pověření jednáním o sestavení vlády pro vítěze voleb prezident označil za "poctivou sportovní hru". Nebude chtít záruky, pokud dostane informaci o poskládaném kabinetu s většinovou podporou ve Sněmovně, uvedl.

Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
20. října 2017 · 19:02

Odhasovala více než třetina voličů

 

Celorepubliková volební účast v tuto chvíli dosahuje 35 procent, sdělila E15.cz volební komise v Domě dětí a mládeže na Karlínském náměstí v Praze.

20. října 2017 · 18:55

Tenhle politický marketing stále poutá pozornost

20. října 2017 · 18:47

Předvolební kampaň formovalo i vzývání první republiky

 

Andrej Babiš ve své publikaci O čem sním, když náhodou sním často připomínal ekonomické úspěchy Československa v období první republiky. To však bylo na úrovni středně vyspělé evropské země, ukazují statistiky.

20. října 2017 · 18:33

Kalousek hovoří o přelomových volbách

 

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska mají letošní volby do Poslanecké sněmovny dvě hlavní témata. Jedním z nich je budoucnost právního státu a druhým otázka směřování zahraniční politiky. Kalousek to řekl dnes novinářům v Bechyni na Táborsku, kde odvolil. Dodal, že letošní volby proto mohou být přelomové.

"Budeme rozhodovat o tom, zda zůstaneme svobodnými občany, kteří se mohou spoléhat na férový, moderní právní stát. Nebo zda se z nás začnou pomalu stávat zastrašení zaměstnanci jakéhosi holdingu, kteří si nemohou být jisti vůbec ničím, protože ta moc si s nimi bude dělat, co bude chtít," řekl Kalousek.

Stejně důležitá je pro něj otázka zahraniční politiky. Kalousek věří, že se stát bude i v budoucnu orientovat více na západ než na Rusko nebo Čínu. "Česká republika patří do srdce Evropy, a nikoliv do zadku Asie. Pevně doufám, že povolební uspořádání neoslabí naši pozici spolehlivých partnerů v Evropské unii a v Severoatlantické alianci," uvedl Kalousek.

20. října 2017 · 18:21

Slibná volební účast?

 

Volební komise zatím hlásí slušný zájem o hlasování - za první dvě hodiny si poslance přišla vybrat desetina až pětina voličů.

20. října 2017 · 17:46

K čemu se mohou hodit hlasovací lístky:

20. října 2017 · 17:42

Filip varuje před polskou cestou

 

Předseda KSČM Vojtěch Filip odvolil dnes před 17:00 v Českých Budějovicích. Čeká, že KSČM obhájí pozice, v jižních Čechách by byl rád za tři poslanecké mandáty. Podle něj je důležité, aby ČR nesklouzla k tomu, co se děje v Polsku, tedy k příliš jednobarevnému uvažování nad společenským životem. Filip to řekl ČTK poté, co odvolil v základní škole Bezdrevská. Volební výsledek netipuje.

"Myslím si, že je důležité, aby Česká republika zůstala parlamentní demokracií. Komunistická strana Čech a Moravy v tomto ohledu může garantovat, že bude stejným strážcem ústavnosti, jako byla po celých 25 let existence České republiky. Budeme trvat na tom, aby byla rovnost vlastnických forem, kterou tady narušil registr smluv, který dává solárním baronům více práv než městské teplárně," řekl Filip.

Očekává, že věci, které se v tomto volebním období nepodařilo řešit, jako zákon o referendu či změnu daňového systému, bude možné řešit po těchto volbách.

Ohrožení parlamentní demokracie v ČR vidí ve dvou věcech. "Posun České republiky ať už k prezidentskému systému nebo k systému vlády oligarchické by byl v úplném rozporu s politickým programem KSČM, protože naší prioritou je svobodná soutěž politických stran. Té se ovšem ne úplně daří, vzhledem k tomu kolik oligarchů a kolika prostředky se zapojili do volebních kampaní," řekl Filip. Myslí tím nejen současné parlamentní strany a hnutí, ale i ty nově kandidující. Je podle něj evidentní, že některé subjekty jsou uměle vytvořené.

20. října 2017 · 17:18

Dvouciferný volební výsledek chce i Pirát Bartoš

 

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes zopakoval, že jeho cílem je získat ve volbách aspoň deset procent hlasů. Letošní volby do Poslanecké sněmovny považuje za zlomové, očekává také vyšší volební účast. Na pražské kandidátce podpořil pomocí preferenčních hlasů především ženy. Novinářům to řekl poté, co odevzdal hlas na základní škole v Sázavské ulici v Praze. Bartoš kandiduje jako lídr Pirátů ve Středočeském kraji. "Doba je zjitřená, takže by volební účast mohla být opravdu vyšší, ale netroufám si odhadovat, jestli to bude třeba 70 procent," řekl Bartoš.

Před čtyřmi roky přišlo k volbám 59,5 procenta oprávněných voličů. Předseda Pirátů upozornil, že asi třetina voličů jeho strany se dřívějších voleb nezúčastnila, protože neměla na politické scéně vhodnou liberální alternativu. "Myslím, že ten nárůst budou právě naši voliči," uvedl předseda

20. října 2017 · 16:44

Kde všude lze umístit volební místnost:

20. října 2017 · 16:41

Češi optimismem nevynikají, podle většiny respondentů hrozí EU krize

 

Více než polovina Čechů vidí jako reálnou možnost příchodu krize Evropské unie a západní civilizace. Podle 32 procent se EU i Západ radikálně promění, ale až v příštích desetiletích. Desetina lidí míní, že Evropa má dostatečné ochranné mechanismy. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS pro investiční konferenci Vyšehradské fórum mezi tisícovkou respondentů.

S vyšším věkem jsou podle průzkumu obavy u lidí častější a klesají počty lidí důvěřujících v ochranné mechanismy západní civilizace. Nejpesimističtější jsou lidé od 45 do 55 let, z nichž 71 procent považuje krizi jako reálnou hrozbu. Více optimismu mají lidé od 18 do 45 let. Krizi jako brzkou realitu si z nich připouští necelá polovina.

Dvě třetiny populace se obávají, že jedním z důvodů krize bude imigrace z afrických a muslimských zemí. Méně než polovina, 45 procent oslovených, se obává zadlužení, měnové krize a politické nestability. Pouze dvě procenta věří, že žádný problém nemůže způsobit kolaps EU a západní společnosti, ani jejich zásadní proměnu.

20. října 2017 · 16:17

Sněmovna zasedne až 30. den po volbách

 

Zasedání Sněmovny prezident Miloš Zeman po volbách svolá s využitím maximální třicetidenní lhůty, kterou mu ústava umožňuje. Chce tak získat co nejvíce času na diskusi parlamentních stran a hnutí. Po 28. říjnu se sejde postupně s vedením všech subjektů, které se dostanou do Poslanecké sněmovny. Zeptá se na jejich názor na politickou strukturu po volbách. 

Svolání zasedání Sněmovny až 30. den po volbách znamená, že týž den začne ustavující schůze dolní komory. Stát by se tak mělo v pondělí 20. listopadu.

"Důvod tohoto mého ohlašovaného rozhodnutí je v tom, že některé strany se dokonce chystají obstruovat či chcete-li sabotovat volbu předsedy Poslanecké sněmovny, bez níž nelze učinit další navazující kroky," dodal. Přál by si, aby byl dostatek času na diskusi parlamentních subjektů nejenom na téma předsedy, ale i celého předsednictva Poslanecké sněmovny.

20. října 2017 · 16:15

Vhozeným hlasovacím lístkem se pochlubil i Tomáš Prouza

 

20. října 2017 · 16:05

Okamura věří v dvouciferný výsledek SPD  

 

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura věří, že jeho strana dosáhne ve volbách do Sněmovny dvouciferného výsledku, aby mohla prosazovat svůj program a zejména pak zákon o všeobecném referendu. Okamura to řekl novinářům poté, co dnes hodinu po zahájení voleb odevzdal svůj hlas v pražské Hostivaři.

Zahraniční novináři se Okamury ptali, proč se politici tolik vymezují proti migrantům, když v Česku nejsou. "Nemáte správné informace. Migranty máme," reagoval Okamura. Uvedl také, že je důležité, aby byl stát připraven na nebezpečí, které v souvislosti s migrací může hrozit i v budoucnosti.

20. října 2017 · 15:51

Zeman popsal, jak bude postupovat po volbách

 

Prezident Miloš Zeman během návštěvy Plzeňského kraje uvedl, že k uplatnění svých pravomocí ohledně jmenování vlády sáhne až po konzultacích se šéfy jednotlivých stran.

20. října 2017 · 15:19

Feri odvolil ve Sněmovně

 

20. října 2017 · 15:40

Exprezident Václav Klaus údajně poprvé v životě využil možnost preferenčního hlasu.

Volbu mu prý usnadnika kandidatura jeho syna.

20. října 2017 · 15:04

Nejznámější český úředník už hlasoval

20. října 2017 · 15:38

Odvoleno má i lídr SPD Tomio Okamura.

20. října 2017 · 15:08

Na Hradě se volit nedá

 

Kvůli bezpečnostním opatřením zavedeným u vstupů do Pražského hradu se letos neotevřela volební místnost na druhém hradním nádvoří. Voliči, kteří ji byli zvyklí využívat, letos musejí jít na nedaleký Pohořelec. Důvodem změny místa byl podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové nekomfortní přístup k volební místnosti přes bezpečnostní kontroly, které by voliče v této oblasti mohly odradit.

20. října 2017 · 14:56

Připomínka jedné volební výzvy

20. října 2017 · 14:46

Pokud by někdo hledal důvody, proč vlastně jít k volební urně.

20. října 2017 · 14:29

Andrej Babiš už odvolil, kroužkoval. Kdo se mu na kandidátce ANO nelíbil?

 

20. října 2017 · 14:24

Fotografka E15 při volbách neztrácí ani sekundu

 

 

Příspěvek sdílený Deník E15 (@e15news),Říj 20, 2017 v 5:01 PDT