Noname firemní dluhopisy znovu dobývají Česko. Pandemie nahrává těm prašivým

Investoři se zatím příliš nepoučili ani z velkých domácích dluhopisových průšvihů.

Investoři se zatím příliš nepoučili ani z velkých domácích dluhopisových průšvihů. Zdroj: ČTK

České firemní dluhopisy se opět dostaly na výsluní zájmu.
Emitenti pofidérních firemních bondů mohou zneužít i  pandemii.
3
Fotogalerie

Výstavba domovů pro seniory, provoz autoservisu či restaurace nebo třeba výroba dezinfekce. To jsou jen některé z byznysplánů firem, které na trh po pandemii hrnou své dluhopisy. Dluhopisové portály nabízejí firemní bondy menších emitentů, jejichž prospekty nemusí schvalovat Česká národní banka, v objemu miliard korun. Nabídka se tak podle odborníků vrátila na předkrizovou úroveň.

Poptávku oproti předkrizové éře živí i nižší úročení bankovních účtů. „Překvapivě a krizi navzdory se vydávají nové dluhopisy, jako by se nechumelilo. Stále to jede ve stejných kolejích jako předtím. A investory navíc špatné zprávy nezastaví,“ uvádí šéfka Asociace pro kapitálové trhy Jana Brodani.

Na trhu jsou podle asociace nižší jednotky miliard korun dříve vydaných takzvaných prašivých bondů. Jsou to dluhopisy vydané firmami, které své dluhy nemohou, anebo ani nechtějí vracet. 

„Počet nově vydaných emisí firemních dluhopisů se pravděpodobně významně neliší od předchozích let,“ potvrzuje neslábnoucí apetit emitentů po penězích právník Lumír Schejbal, partner advokátní kanceláře Schejbal&Partners.

Přesné statistiky nejsou známy. Menší emise do objemu jednoho milionu eur se totiž vydávají bez prospektu, nemusejí být evidovány, ani na ně nedohlíží Česká národní banka. 

Na počátku září se přitom formálně uzavřel doposud největší dluhopisový průšvih v zemi, když soud poslal do konkurzu společnost EMTC podnikatele Tomáše Bárty. Firma dluží přes půl druhé miliardy korun, a to povětšinou svým dluhopisovým věřitelům.

„Nejhorší emise se nikde neregistrují a vědí o nich jen ti, kteří do nich investovali. Na povrch vyplavou nakonec jen problémové emise, které jsou navíc mediálně vděčné, například stamilionové ztráty u Zootu či EMTC,“ říká ekonom finanční sítě Partners Martin Mašát. 

Byznysu s dluhopisy paradoxně nahrála pandemie. „Panuje obava, že emitenti těch nejprašivějších dluhopisů, které byly vydávané na byznysplánech à la vzdušné zámky, hodí svůj neúspěch na koronu,“ dodává Brodani s tím, že neseriózní firmy se pak investorům pokusí prodat nové emise a dluhopisová bublina se ještě nafoukne.

„Současná koronavirová situace je pro podnikatelský sektor složitá a ze strany emitentů to vždy nemusí být účelné zneužití. Ale zřejmě i takové případy budou nastávat,“ soudí i předseda České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování Marek Černoch. 

Výnos z bondových emisí za předkrizovými úrovněmi zatím částečně zaostává. „Poptávka sice závisí striktně na konkrétní emisi, obecně se ale dá říci, že se menším emitentům podaří prodat zhruba o pětinu méně dluhopisů, než před pandemií,“ uvádí analytik poradenské společnosti Finlord Boris Tomčiak. 

Ministerstvo financí ve své Koncepci rozvoje kapitálového trhu nicméně perspektivně chystá emitentům dvojí zpřísnění. „Jeden z nástrojů, který by do korporátních dluhopisů měl vnést štábní kulturu, je koncepce kapitálového trhu a například rozšíření emisních podmínek o údaje o emitentovi tak, aby investor měl možnost dostatečně posoudit rizikovost. Ale hlavní bude vždy obezřetnost investora,“ dodává Černoch. Druhým chystaným krokem má být povinnost emitentů registrovat se u centrálního depozitáře.