A mimochodem... Přichází mráz. Sadaře čeká velký problém

Meruňky vykvetly dřív, než je obvyklé

Meruňky vykvetly dřív, než je obvyklé Zdroj: Oldřich Otáhal / Blesk

Meruňky vykvetly dřív, než je obvyklé
Meruňky vykvetly dřív, než je obvyklé
3
Fotogalerie

Do Česka se vracejí mrazy, nízké noční teploty mohou spálit kvetoucí stromy a zmařit sadařům úrodu. Web E15.cz se rozhodl každý den upozornit na zprávu, která by jindy stála za pozornost, leč v těchto dnech ovlivněných pandemií koronaviru má tendenci zapadnout.

První polovina týdne bude v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zejména v noci mrazivá. Hydrometeorologický ústav zemědělcům, sadařům i zahrádkářům proto doporučuje, aby klíčící rostliny před mrazem přikryli nebo nenechávali venku v truhlících. Mrazy mají pominout až ve čtvrtek.

Podle týdenní předpovědi mají v úterý a ve středu noční teploty ojediněle klesnout až k minus deseti stupňům, v pondělí a ve čtvrtek maximálně zhruba k minus sedmi stupňům. Postupně se ale bude oteplovat  a ve čtvrtek přes den má být znovu sedm až 11 stupňů.

Mrazy, které zasáhly česko předminulý týden, již stihly výrazně poškodit meruňkové sady. Nyní mohou pomrznout květy broskvoní a dalších peckovin. Ovocnářům k záchraně příští úrody nepomohlo ani ohřívání svícemi, pálení dřeva či slámy, nebo použití protimrazových závlah. Pěstitelům zeleniny meteorologové doporučují zakrýt nízké rostliny netkanou textilií.