Acta non Verba žaluje SFDI za pětinásobně předražené kopírky

Kopírka

Kopírka Zdroj: Profimedia

Organizace Acta non Verba zmapovala ceny kancelářského tisku ve státní správě. Největší plýtvání zjistila na pražském magistrátu, ministerstvu pro místní rozvoj a na Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Posledně jmenovaná instituce prý nakoupila až pětinásobně předražené kopírky. Acta non Verba kvůli tomu fond zažalovala. Současný ředitel SFDI Tomáš Čoček již vyhodil zodpovědného manažera.

„Podali jsme trestní oznámení na SFDI, protože jsme zjistili, že si pořídili kopírky, které nepotřebovali, a ještě pětkrát dráž než se nabízí na internetu,“ uvedl ředitel organizace Vojtěch Razima. Úřad nakoupil celkem sedm zařízení za celkem 2,8 milionu korun. Jedno tak vyšlo na zhruba 400 tisíc korun, i když běžná cena se pohybuje kolem 80 tisíc.

„Máme podezření, že o navýšenou cenu se podělili ti, kdo v letech 2009 a 2010 o nákupu rozhodovali,“ doplnil Razima.

Nynější šéf fondu Tomáš Čoček, který instituci vede od loňského listopadu, námitky uznal. „Vyvodil jsem z toho personální dopady. Manažer odpovědný za provoz SFDI dostal výpověď. Zároveň jsem také zrušil všechny plánované nákupy,“ řekl.

Historii podle Čočka nejde změnit. „Zařízení tady jsou a efekt na nákladovost taky. Rozhodně to ale není až tak extrémní číslo, jaké vycházelo z prvotních kalkulací organizace Acta,“ dodal. Podle zástupců Acty tisknou zaměstnanci SFDI jednu stranu za bezmála čtyři koruny.

Celkové roční náklady na tisk dokumentů dosahují u 22 státních a městských institucí 112,5 milionu korun. „Jeden byrokrat za rok protiskne 8459 korun. Stránka stojí v průměru 1,35 Kč,“ vypočítala Acta non Verba.

Vysoké náklady má podle organizace také ministerstvo pro místní rozvoj, kde tisknou jednu A4 za 2,23 korun. Resort reagoval oznámením, že výpočet nezohledňuje staré stroje s drahým servisem. „Průměrnou cenu také navyšuje spotřební materiál určený na vazby dokumentů a ostatní materiál,“ doplnil mluvčí MMR Marek Ženkl. Acta non Verba ale namítla, že se výslovně dotazoval jen na nákupy papíru.

Vítězem v pomyslné soutěži o nejdražší tisk ve státní správě je však podle Acty pražský magistrát. Ročně za něj utratí přes 45 milionů korun. Jedna strana A4 vychází na 2,82 korun. „Kdyby úřad tiskl za průměrné ceny, ušetřil by ročně 17,5 milionů korun,“ konstatoval Razima.

„Jsme zvědaví, jak se magistrát k vítězství v naší soutěži o nejdražší tisk ve státní správě postaví. Doufáme, že k tomu postaví čelem, nebude bagatelizovat naše zjištění a přijme opatření, která povedou k tisku za rozumné peníze,“ dodal.