Adam Vojtěch bude opět ministrem zdravotnictví. Nahradí Arenbergera

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: Jiří Koťátko, E15

Ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) po rezignací nahradí staronový ministr Adam Vojtěch. V úterý to oznámil premiér Andrej Babiš. Arenberger v čele resortu stál zhruba měsíc a půl. Vojtěch za svého působení sklízel kritiku opozice i chválu od některých odborníků.

Vojtěch řídil ministerstvo zdravotnictví během první fáze pandemie covidu-19, která bezprecedentně omezila každodenní život, volný pohyb i ekonomiku země. Jeho ministerstvo vydalo od loňského března celou řadu opatření, která výrazně omezila běžný život lidí.

Po letním uvolnění a zrušení povinnosti nosit roušky venku i ve vnitřních prostorech, znovuzavedení této povinnosti od září před očekávaným nástupem druhé vlny pandemie provázel zmatek. Vojtěch nejdřív oznámil povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách, o den později po kritice premiéra většinu avizovaných opatření zrušil s tím, že se zavedou jen při zhoršení situace. Krátce poté, 21. září, odstoupil z funkce.

Krátké období ve funkci ministerstva zdravotnictví Petra Arenbergera:

Video placeholde
Jepičí život ministra zdravotnictví Petra Arenbergera • Videohub

Opozice k odchodu ministra zdravotnictví vyzývala kvůli nezvládnutí epidemie opakovaně. Hlasy po odvolání Vojtěcha z funkce se začaly ozývat již loni na jaře, kdy podle kritiky selhalo rozdělování zdravotnického materiálu z Číny na ochranu před koronavirem. Požadavky na Vojtěchův konec v čele resortu se začaly stupňovat koncem léta spolu se zhoršující se situací kolem koronavirové epidemie. Vojtěcha v té době opakovaně kritizoval i premiér Babiš, mimo jiné hovořil o tom, že od května neřeší epidemii vláda, ale zodpovědnost nese ministerstvo zdravotnictví. Naopak, za jednoho z nejlepších porevolučních ministrů zdravotnictví označil Vojtěcha epidemiolog Rastislav Maďar, který koncem srpna po zmatcích ohledně roušek na vlastní žádost skončil jako člen pracovní skupiny pro uvolňování opatření.

Jako ministr zdravotnictví vyvolal Vojtěch pozornost i vlnu kritiky řadou personálních změn, které provedl. Vojtěch je s dvěma roky a devíti měsíci třetím nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví samostatné České republiky.

Před jmenováním do ministerské funkce Vojtěch působil jako poradce předsedy hnutí ANO Andreje Babiše pro zdravotnictví, byl také členem několika dozorčích a správních rad nebo členem představenstva společnosti Thermal-F, která provozuje karlovarský hotel Thermal. Na ministerstvu financí se Vojtěch zabýval financováním a organizací zdravotnictví.

V minulosti byl známý jako zpěvák a hudební skladatel. Koncertoval v dětských pěveckých sborech a vystupoval v dětských muzikálech. V roce 2005 se zúčastnil soutěže Česko hledá SuperStar, kde získal přezdívku Ken. V roce 2006 vydal hudební album Portugal a nyní je zpěvákem v českobudějovických tanečních orchestrech Valdaband a Fordance Orchestra.

V letech 2010 až 2012 byl Vojtěch předsedou spolku českých právníků Všehrd. Po odchodu z vlády byl Vojtěch v listopadu 2020 zvolen členem představenstva Krajské zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. Ta letos v březnu oznámila, že se stal předsedou představenstva společnosti. Jediným akcionářem Krajské zdravotní je Ústecký kraj.

Letos v polovině února server SeznamZprávy informoval, že se Vojtěch zřejmě stane českým velvyslancem ve Finsku. Podle serveru jeho nominaci schválila vláda.