Česko bude mít staronového ministra zdravotnictví, Arenbergera vystřídá Vojtěch

Adam Vojtěch (za ANO)

Adam Vojtěch (za ANO) Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Petr Arenberger
Jepičí život ministra zdravotnictví Petra Arenbergera
3
Fotogalerie

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) oznámí svou rezignaci, informoval premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Arenberger končí po necelých dvou měsících poté, co na povrch vypluly nesrovnalosti v jeho majetkovém přiznání a další kauzy. „Nebudeme mít pátého ministra zdravotnictví, ale čtvrtého. Bude jím Adam Vojtěch," dodal Babiš. Vojtěch se tak do úřadu vrací po osmi měsících, během kterých se tuto funkci pokusili vykonávat tři lidé. Nominaci musí schválit prezident.

„Daňová přiznání mám v pořádku. Bohužel jsem nesprávně vyplnil majetkové přiznání a vytvořil prostor pro kreativní spekulace. Za tuto chybu jsem se omluvil,“ řekl Arenberger, který označil zveřejněné kauzy a komentáře za nepravdy a mediální lynč.

Média v posledních dnech upozornila na nepřesnosti v Arenbergerově majetkovém přiznání, které meziročně narostlo o 65 nemovitostí, střet zájmů přímo ve vinohradské nemocnici, které šéfuje, a nepřiznané příjmy z klinických studií. Jako jedinému řediteli velké české nemocnice mu také chybí bezpečnostní prověrka. Babiš uvedl, že ministr podcenil fakt, že ve své pozici musí mít dokumenty v pořádku.

Arenberger uvedl, že jeho rodina a pacienti by neměli nést zvyšující se tlak jeho ministerské funkce. „Proto jsem se rozhodl rezignovat na funkci ministra zdravotnictví," řekl na tiskové konferenci, po které neumožnil novinářům pokládat otázky.

Od Arenbergera si Babiš sliboval zejména lepší komunikaci rezortu, dotažení očkování proti koronaviru, větší ochotu přivést do Česka ruskou vakcínu Sputnik V a také pomoc ve volební kampani ANO, která se má zaměřit na investice do léčby rakoviny a výstavby onkologického centra.

 

Video placeholde
Jepičí život ministra zdravotnictví Petra Arenbergera • Videohub

O Arenbergerově odchodu se spekulovalo od té doby, co prezident Miloš Zeman předminulou neděli prohlásil, že je připraven ministra odvolat, pokud o to Babiš požádá. O několik dnů později se prezident a premiér mimořádně sešli na Pražském hradě. Babiš v úterý uvedl, že výměnu v čele ministerstva zdravotnictví s prezidentem ještě neprobral.

Během pandemie tak dojde již ke čtvrté výměně ministra. Loni v září skončil na vlastní žádost Adam Vojtěch, na konci října musel odejít Roman Prymula po skandálu se schůzkou ve vyšehradské restauraci Rio a na začátku letošního dubna byl odvolán Jan Blatný, kterého Babiš dlouhodobě kritizoval za způsob řízení rezortu. Nyní ukončil „sebevražednou misi“, jak funkci sám Arenberger označil, čtvrtý ministr. 

Vracející se Vojtěch má za úkol do voleb dotáhnout nejen proces očkování a boj proti pandemii, ale i několik klíčových zákonů, na kterých se sám podílel. V únoru ho přitom vláda schválila jako nového českého velvyslance ve Finsku. Vojtěch nicméně dříve uvedl, že chce dokončit svůj poslanecký mandát, který skončí nejpozději po volbách v říjnu. Diplomatické angažmá je tudíž stále ve hře.

„Adam Vojtěch se loni v září rozhodl skončit po nadměrné zátěži v souvislosti s covidem. Mě to mrzelo, myslím si, že byl velice dobrý ministr,“ řekl v úterý Babiš, který byl přitom loni v létě jedním z jeho největších kritiků. V srpnu například zarazil rozhodnutí Vojtěcha opět nařídit nošení roušek na veřejnosti.

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček míní, že snaha ANO mít nepolitické ministry narazila na své limity. „Rezignace ministra Arenbergera je logická, nicméně volba jeho nástupce je pro nás překvapením," konstatoval ministr vnitra, který v minulosti uvedl, že se mu s Vojtěchem během pandemie nepracovalo nejlépe. „Nicméně pokud hnutí ANO bude na tom jménu trvat a prezident ho jmenuje, tak budeme jako profesionálové hledat způsoby, jak spolupracovat," dodal Hamáček.

Opozice Babiše kritizuje, že nedokáže najít vhodné kandidáty na post ministra. „Návrat Adama Vojtěcha na post ministra zdravotnictví ukazuje ve vší nahotě vyprázdněnost a neschopnost této vlády. Tuhle agonii je třeba ukončit,„ řekl předseda STAN Vít Rakušan.

„Vláda chaosu překonává sebe sama. Ministr Arenberger odchází po sérii skandálů jen proto, aby se vrátil Adam Vojtěch, který je spojovaný s neprůhlednými zakázkami nákupů ochranných pomůcek,“ doplnil šéf Pirátů Ivan Bartoš.

S glosou se přidal i exposlanec za TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kdyby nešlo o veřejné zdraví a zbytečně zmařené životy, byla by to groteska. I tak se v tom snažím najít pozitivní zprávu: Počet bezskrupulózních nohsledů, ochotných usednout v Babišově vládě se zmenšil natolik, že nezbývá, než recyklovat,„ napsal na Twitter.