Advokát dostal pokutu za inzerát proti Schwarzenbergovi, má zaplatit 850 tisíc

Karel Schwarzenberg při zahájení prezidentské kampaně

Karel Schwarzenberg při zahájení prezidentské kampaně Zdroj: CTK

Pražský advokát Vladimír Zavadil dostal v kárném řízení pokutu 850 tisíc korun za to, že při prezidentských volbách zadal do deníku Blesk inzerát s výzvou, aby lidé nevolili kandidáta Karla Schwarzenberga. Podle kárného senátu byl inzerát neetický z hlediska advokátního i celospolečenského kontextu.

Rozhodnutí kárného senátu zatím není pravomocné. Zavadil i žalobce si ponechali lhůtu na odvolání. O případném odvolání bude rozhodovat odvolací kárný senát České advokátní komory, která kárnou žalobu na Zavadila podala.

Podle mluvčí komory Ivy Chaloupkové kárný žalobce vinil Zavadila z toho, že nedodržel ustanovení zákona o advokacii a pravidla profesionální advokátní etiky, která mu ukládají povinnost všeobecně poctivým, čestným a slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu.

„Kárný senát vynesl rozhodnutí, že advokát je kárně vinen. Neuspěl se svou argumentací, že inzerát nezadal jako advokát, ale jako soukromá osoba. Podle názoru kárného senátu právě to není rozhodující,“ doplnila mluvčí.

Inzerát, ve kterém se mimo jiné psalo „nevolte Karla Schwarzenberga“, vyšel v první den druhého kola letošních prezidentských voleb, v němž proti sobě stáli kandidáti Schwarzenberg a pozdější vítěz Miloš Zeman. U inzerátu nebyl uveden zadavatel, vydavatel Blesku Ringier Axel Springer CZ následně ale uvedl, že inzerát zadala agentura Mindshare pro klienta advokáta Zavadila.

Inzerát, kvůli němuž má advokát Zavadil zaplatit 850 tisíc:inzerát v Bleskuinzerát v Blesku

Podle serveru iDnes.cz byl Zavadil důstojníkem komunistické Státní bezpečnosti (StB). Sám právník odmítl svoji kariéru agenta komentovat. Podle Ústavu pro studium totalitních režimů je u jména Vladimíra Zavadila uvedena funkce starší referent v 1. oddělení zastupitelských úřadů USA a Latinské Ameriky v II. správě SNB.

Text inzerátu se týkal poválečného uspořádání Československa a takzvaných Benešových dekretů. Chaloupková v této souvislosti uvedla, že v inzerátu bylo „přinejmenším jedno nepravdivé tvrzení: o tom, že kandidát Schwarzenberg děkoval za podporu představiteli Sudetendeutsche Landsmannschaftu Berndu Posseltovi“.