Agrofert odmítl, že měl platit pokutu za dotace na Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Farma Capi hnizdo

Společnost Agrofert odmítla informaci, že jí byla vyměřena šestimilionová pokuta za pochybení při čerpání dotací na konferenční centrum Čapí hnízdo. Agrofert uvedl, že v době, kdy byla pokuta udělena, neměla firma se společností Farma Čapí hnízdo nic společného. Informaci o udělení pokuty za neoprávněné čerpání dotací zveřejnil server Neovlivni.cz.

„Předně považujeme za nutné zdůraznit, že společnost Agrofert, a.s., v uvedené době neměla s Farmou Čapí hnízdo nic společného. Jedná se o zavádějící interpretaci, která má jediný účel - přilákat čtenáře,“ reagovala společnost, kterou vlastní ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Server Neovlivni.cz dnes informoval o dvou auditech, které zjistily neoprávněné čerpání evropských dotací na budování centra Čapí hnízdo. Spočívalo v tom, že společnost dostala peníze dříve, než uhradila faktury na stavební práce. Postup při čerpání dotací je opačný - projekt se nejprve musí zaplatit, až pak mohou být vyplaceny dotace. Auditoři proto vyměřili společnosti Farma Čapí hnízdo pokutu ve výši 3,6 milionu korun, po připočtení penále se částka vyšplhala na šest milionů.

Společnost Agrofert potvrdila, že audit z roku 2011 odhalil u Čapího hnízda opožděné proplacení faktury a navrhl pokutu. „V roce 2009 došlo v projektu farmy Čapí hnízdo k administrativnímu pochybení, při kterém byla faktura na stavební práce dodavateli proplacena se zpožděním oproti žádosti o čerpání,“ tvrdí Agrofert. Dodává, že 99 procent této pokuty bylo společnosti na základě žádosti odpuštěno.

V roce 2009 došlo v projektu farmy Čapí hnízdo k administrativnímu pochybení, při kterém byla faktura na stavební práce dodavateli proplacena se zpožděním oproti žádosti o čerpání

Podle Agrofertu nejsou podobné problémy při čerpání dotací z fondů EU neobvyklé, situaci podle něj zdramatizovala média. „Snaha médií udělat z administrativní chyby skandál za každou cenu je zarážející, ale zároveň jasně ukazuje na fakt, že má kauza jediný smysl - poškodit jméno společnosti Agrofert, a.s.,“ reagovala společnost.

Podle dříve zveřejněných informací serveru Neovlivni.cz patřila společnost Farma Čapí hnízdo do roku 2008 do Babišova holdingu Agrofert. Aby dosáhla na dotaci, byly její akcie převedeny na anonymní formu akcií na doručitele. Po pěti letech, kdy musela dodržovat tyto dotační podmínky, se společnost vrátila zpět do Babišova koncernu.

Vlastník Agrofertu Babiš řekl, že o případu nic neví. V sobotním vydání deníku Lidové noviny chybu v udělení dotací odmítal. „Dotace pro farmu Čapí hnízdo byla v minulosti opakovaně kontrolována úřady bez jakéhokoli nálezu. Je absurdní, že mě někdo vyzývá k přiznání chyby, kterou jsem neudělal a nemohl udělat,“ uvedl.

:

Kauza Čapí hnízdo: Policie prověřuje, jak se z Babiše stal malý podnikatel