Amazon stále počítá s Černovickou terasou. Zastupitelům dává další šanci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Amazon nadále věří, že distribuční centrum na jižní Moravě nakonec vyroste v původní lokalitě na Černovické terase. Americká společnost tak spoléhá na další hlasování brněnských zastupitelů, kteří už obří halu třikrát odmítli. K nabídce Jihomoravského kraje se Amazon prozatím nebude vyjadřovat.

Zástupci Amazonu, developera CTP Invest a města se sešli na společné videokonferenci a dohodli se na tom, že brněnští zastupitelé budou o stavbě distribučního centra znovu hlasovat na svém nejbližším zasedání 15. dubna. Amazon se prý zavázal, že se do dne hlasování nebude vyjadřovat k nabídce kraje postavit centrum v blízkosti letiště. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) nyní nechce tyto informace komentovat.

„Amazon od konce posledního zastupitelstva potvrdil, že si Černovickou terasu vybral velmi pečlivě a připravuje zde projekt společně s námi od poloviny roku 2013. Nechce proto nyní měnit lokalitu pro umístění skladu,“ uvedl ředitel CTP Remon Vos, který potvrdil, že nadále bude pokračovat jednání developera, Amazonu a Brna.

K dalšímu jednání ho vede skutečnost, že kromě zelených žádná ze stran nehlasovala proti a že je možné se vypořádat i s připomínkami ODS, které se naposledy týkaly právě aktualizace územního plánu. Ten nyní nedovoluje stavět v dotčené lokalitě logistické sklady.

Amazon počítá až s příštím rokem

CTP a Amazon nyní změnily taktiku. Přestaly tlačit na co nejrychlejší schválení smlouvy, díky níž CTP získá pozemky pro stavbu. Amazon už proto nyní počítá s tím, že sklad otevře až příští rok.

„Pokračujeme ve změně územního plánu podle harmonogramu a jsem rád, že se vracíme k jednacímu stolu,“ uvedl po dnešním jednání rady města primátor Roman Onderka (ČSSD).

Letiště prý není alternativou

Vyjádřil se i k možnosti stavět u letiště. Podle Libora Šťástky, který je šéfem zastupitelského klubu ODS, totiž město opakovaně tyto pozemky Amazonu nabízelo. „Amazon si je nezvolil ani do užšího výběru, není alternativou. Na trhu je již mnoho let a zatím se tam žádnému developerovi nepodařilo nic postavit. Myslím si, že existuje dlouhodobá nájemní smlouva se společností BALP, která před lety vyhrála tendr, neznám však detaily. Amazon zjevně preferuje pozemky na Černovické terase, jinak by se zástupci dohodli s Jihomoravským krajem nebo společností BALP. Pokud by se CTP, Amazon a Brno nedohodli, udělá Amazon nové výběrové řízení a znovu bude zvažovat všechny lokality,“ upřesnil Vos.

Investice 2,7 miliardy eur
Amazon slibuje v Brně investici zhruba 2,7 miliardy eur a práci nejméně pro 1500 lidí. CTP už se také zavázala, že vykoupí pozemky pro dálniční sjezd přímo do průmyslové zóny, který výrazně ulehčí přilehlým městským částem a které trpí nadměrnou dopravou.