Analytici: ČNB sazby ani přístup k intervencím nezmění

Česká národní banka je připravená intervenovat dlouhodobě (ilustrační foto)

Česká národní banka je připravená intervenovat dlouhodobě (ilustrační foto) Zdroj: Tomas Novak, Euro

Úrokové sazby beze změny a neměnný přístup k devizovým intervencím. Takový bude výsledek středečního zasedání bankovní rady ČNB podle analyitků. Samotná bankovní rada deklarovala, že neukončí intervenční režim dříve než v roce 2016. Analytici nevylučují, že v případě přetrvávající nízké inflace v eurozóně ČNB ukončení režimu intervencí odloží na pozdější dobu.

„Výsledek jednání bankovní rady je jasný, stejně jako před měsícem i následující měsíc. Bankovní rada potvrdí závazek k intervencím. Bylo by velmi překvapující a nelogické, kdyby nyní od intervencí teď ustoupila. Stejně tak není jediný důvod pro to, aby změnila sazby,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.

Ani podle analytika GE Money Bank Petra Gapka nelze očekávat obrat. „Česká národní banka nechá jak úrokové sazby, tak i nastavení intervencí proti koruně téměř jistě beze změny. Změnu nečekáme ani v rétorice centrálních bankéřů. Takto nastavená měnová politika by mohla vydržet ještě celý příští rok,“ uvedl.

Seidler: Intervence mohou být až do poloviny roku 2016

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že vzhledem k vývoji v eurozóně se obecné vnímání antiinflačních rizik od předchozího jednání ČNB pravděpodobně zvýšilo. „Pokud tento vývoj bude pokračovat, ČNB se může v průběhu příštího roku rozhodnout dále oddálit ukončení intervenčního režimu do druhé poloviny roku 2016,“ uvedl.

Evropská centrální banka pravděpodobně podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy v prvním čtvrtletí 2015 rozšíří své nekonvenční měnověpolitické zásahy například o kvantitativní uvolňování, tedy odkup vládních dluhopisů členských zemí eurozóny. „Pokud by takový zásah neměl efekt, a vývoj cenové hladiny v ČR dále výrazně zaostával za dvouprocentním cílem ČNB, sáhla by tuzemská centrální banka k rozšíření svého vlastního arzenálu měnověpolitických zásahů - v prvé řadě by nejspíše oznámila prodloužení uplatňování intervenčního režimu až za horizont roku 2016,“ uvedl.

Jednání bankovní rady se ve středu zúčastní všech sedm jejích členů.

Členům rady ČNB se líbí kurz přes 27 korun za euro

Většina členů bankovní rady České národní banky přivítala, že kurz koruny se pohybuje zřetelně nad 27 korunami za euro. Podle nich totiž stávající trhem generovaná slabší úroveň kurzu nejenom pomáhá směrovat inflaci k dvouprocentnímu cíli, ale také zachovat udržitelný růst ekonomiky.

Vývoj růstu českého HDP

ČNB dříve také zveřejnila novou prognózu. V ní banka zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta. Zhoršila i výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na 2,5 procenta. V předchozí červencové prognóze odhadovala ČNB letošní růst HDP na 2,9 procenta a na tři procenta příští rok. V roce 2016 by ekonomika měla růst podle odhadů ČNB o 2,8 procenta.

Podle podzimní prognózy Evropské komise letos poroste česká ekonomika o 2,5 procenta. Pro roky 2015 a 2016 komise předpokládá růst hrubého domácího produktu o 2,7 procenta. Evropská komise je v odhadu letošního českého růstu nepatrně optimističtější než ministerstvo financí. To počítá letos s 2,4procentním růstem. V roce 2016 i 2017 by ekonomika podle odhadů ministerstva financí měla růst o 2,5 procenta.