Analytici: Ustavením vlády úředníků ekonomika nebude ohrožena

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Případná úřednická vláda a možné rozpočtové provizorium nepřinese výrazné ohrožení tuzemské ekonomiky. Rozpočtová situace Česka je vnímána pozitivně a na politickou nejistotu jsou investoři v případě Česka zvyklí, domnívají se vesměs ekonomové. Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka. Dosavadní koalice v reakci uvedla, že rozpočet této vlády na příští rok nepodpoří.

„Není to samozřejmě dobrá zpráva, ale z hlediska toho, že letošní rozpočet by se od toho, který chtěla původní koalice v příštím roce prosadit, moc neliší, tak to nevidím jako nic tragického,“ uvedl analytik České spořitelny Martin Lobotka. Navíc podle něj jsou investoři v českých poměrech na politickou nejistotu zvyklá. „Takže si myslím, že nějak negativně by se stávající situace projevit neměla,“ dodal.

Novým premiérem Česka je Jiří Rusnok.

„Fiskální situace České republiky je naštěstí na přijatelné úrovni a není důvod se obávat rozkolísání finančních trhů, ať již bude rozpočet schválen či nikoli. Spíše jde o komplikaci pro domácí hospodářskou politiku,“ doplnil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Z pohledu investorů se sice podle analytika Komerční banky Marka Dřímala nejedná o pozitivní zprávu pro stabilitu ekonomického prostředí, nicméně dopad do kurzu koruny nebo výnosů dluhopisů neočekává. „Co se týká rozpočtového provizoria, je ironické, že by mohlo znamenat pokračování současného relativně úsporného rozpočtu, zatímco vláda původně navrhovala v novém rozpočtu podpořit ekonomiku a zvýšit rozpočtový schodek,“ uvedl. Zároveň ale dodal, že je nutné vzít v úvahu negativní efekty plynoucí z omezení ad-hoc výdajů a velkých investic státu v režimu rozpočtového provizoria.

Úřednická vláda je podle Marka provizorní řešení, nicméně může prý fungovat, získá-li pro schválení klíčových zákonů podporu parlamentu. „Vzhledem k tomu, že Jiří Rusnok je respektovaný ekonom a navíc již byl ministrem financí, je pro tento úkol jedním z nejlépe připravených lidí. Bude důležité, aby Poslanecká sněmovna přistoupila ke schvalování návrhu rozpočtu připraveného úřednickým kabinetem racionálně,“ uvedl. Bylo by zbytečné rozpočet zamítnout, bude-li rozumný, dodal Marek.