ANO chce prosadit zákon o prokázání původu majetku

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš Zdroj: CTK - Katerina Sulova

Zástupci hnutí ANO chtějí prosadit přijetí zákona o prokázání původu majetku. Chtějí tím ukončit diskusi o tom, v jakém rozsahu by politici či vysocí státní úředníci měli zveřejňovat své majetky, uvedl řekl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Poslanci ANO v minulých dnech na internetu vyvěsili svá majetková přiznání. Někteří ale přiznali své majetky jen obecně a výši závazků nezveřejnili. Za to sklidili kritiku některých médií. Konkrétnější údaje dali poslanci do advokátní úschovy.

Zveřejnění majetku v případě zvolení slíbili zástupci ANO před volbami. Podle Faltýnka poslanci řešili, zda zveřejnit i své majetky na účtech, v cenných papírech a podobně. Nakonec se shodli na tom, že tyto informace dají do úschovy. Podle poslankyně a právničky Heleny Válkové by pro některé mohlo zveřejnění všech informací znamenat velký zásah do soukromí. „Šlo nám o to jít příkladem. Nechtěli jsme ale poslance vystavovat riziku vydírání či stalkingu,“ uvedla.

Informace, které jsou nyní v advokátní úschově, budou podle Válkové zveřejněny při jakémkoli podezření na jakoukoli trestnou činnost.

Zveřejňování majetku má vyřešit zákon o prokázání majetku

Do budoucna chce ANO diskusi kolem zveřejňování majetku vyřešit přijetím zákona o prokázání původu majetku. Ten by umožnil finančním úřadům vyžádat si informace při podezření z nelegálně nabytého majetku. ANO ale nechce majetková přiznání pro všechny lidi od určité výše příjmu nebo majetku, jak to měla v programu mimo jiné ČSSD.

Předseda hnutí a miliardář Andrej Babiš v dokumentu uvádí, že kromě stoprocentního vlastnictví firem skupiny Agrofert a firem SynBiol a Kostelecké maso uzeniny vlastní rodinný dům v Průhonicích, byt v pražské Bubenči, pozemky v několika obcích, další dva rodinné domy, zahrady a orná půda na Slovensku.

Šéf poslanců Jaroslav Faltýnek zase uvedl, že kromě rodinného domu a rekreační chaty má polovinu vinného sklepu.