ANO, ČSSD a Trojkoalice v Praze podepsaly koaliční smlouvu. Stropnický nevadí

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: CTK

Pražští zástupci hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) podepsali koaliční smlouvu. Členka vyjednávacího týmu hnutí ANO Radmila Kleslová také uvedla, že ANO bude respektovat středeční nominaci Trojkoalice na náměstka primátora, jímž se má stát bývalý místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický.

Matěje Stropnického jako náměstka primátorky přijme i ČSSD. „Koaličním partnerům do personálií nemluvíme,“ uvedl lídr ČSSD v Praze Miloslav Ludvík.

Znění koaliční smlouvy obsahuje mimo jiné rozdělení kompetencí, pravidla pro vyvolání dohadovacího řízení nebo popisuje způsob volby radních na ustavujícím jednání zastupitelstva. „Domluvili jsme se na koaliční smlouvě a předsedové pražských organizací ji již podepsali. Ostatní podpisy našich kolegů dodáme do zítra do jedenácti hodin. Tím pádem je naše jednání u úspěšného konce,“ řekla jednička ANO v Praze a kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová.

Pozice a kompetence ve vedení Prahy si už strany mezi sebou rozdělily, stejně tak i posty předsedů magistrátních výborů. Jedinou výjimkou je kontrolní výbor, jehož předseda bude z opozice. Z které strany předseda bude, zatím není jasné. Mluví se o členovi České pirátské strany, o post ale přihlásila i ODS. „ODS osloví všechny předsedy klubu politických stran s žádostí o post předsedy kontrolního výboru. ODS je největší jednotnou a stabilizovanou opoziční stranou,“ sdělila zastupitelka ODS Alexandra Udženija.

V jedenáctičlenné radě bude mít primátora a čtyři radní ANO, ČSSD a Trojkoalice si vyjednaly po třech radních.

Kdo usedne v městské radě:
JménoStranaFunkceOblast
Adriana Krnáčová ANO primátorka veřejná správa, boj s korupcí, legislativa
Eva Kislingerová ANO náměstkyně primátorky finance
Michal Hašek ANO radní majetek
Libor Hadrava ANO radní bezpečnost
Radek Lacko ANO radní zdravotnictví a bydlení
Matěj Stropnický Trojkoalice náměstek primátorky územní rozvoj
Jana Plamínková Trojkoalice radní infrastruktura
Jan Wolf Trojkoalice radní kultura a památková péče
Petr Dolínek ČSSD náměstek primátorky doprava
Irena Ropková ČSSD radní školství
Hana Nováková ČSSD radní sport a volný čas

Příliš levicový pro STAN

Ohledně obsazení Stropnického se strhl spor mezi Stranou zelených a STAN. Podle Starostů a nezávislých jsou Stropnického názory příliš levicové. STAN kvůli obsazení pozice dokonce vyvolala i takzvané vnitrokoaliční dohadovací řízení.

O novém vedení Prahy budou pražští zastupitelé hlasovat zřejmě 27. listopadu.

Pavel Páral: ANO chce odborně zruinovat Prahu