Armáda chystá cvičnou mobilizaci. Poprvé od roku 1989

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Česká armáda příští rok procvičí poprvé od roku 1989 mobilizační procesy a postupy, včetně povolání vojáků v aktivní záloze na vojenská cvičení. Na dnešním velitelském shromáždění armády to řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Zároveň řekl, že české speciální síly budou vyslány do Mali na dlouhodobě plánovanou misi v prvním čtvrtletí příštího roku.

Prioritou armády musí být podle Bečváře voják, jeho příprava a péče o něj. „Musíme zvýšit nábor, posílit novými vojáky nedoplněné útvary, které plní rozhodující úkoly,“ řekl. Poznamenal, že letos se armádě po dlouhé době podaří po dlouhých letech přijmout do armády více vojáků, než z ní odejde. Armádě chybí pět tisíc vojáků a nenaplněností trpí i zálohy.

Pro ně vedení armády plánuje na jaro velké cvičení všech pěších rot. „Příští rok bude také rokem, kdy jsem rozhodl, že poprvé od roku 1989 prověřím procesy a postupy pro zabezpečení mobilizační pohotovosti armády České republiky včetně povolání vojáků v aktivní záloze na vojenská cvičení,“ řekl Bečvář. Později na tiskové konferenci poznamenal, že prověřovat se budou nejprve menší jednotky a například to, zda je armáda schopna jim vydat zbraně nebo zajistit transport.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) jde o preventivní záležitosti, stejně jako zvažování možností, jak by mohlo Česko přispět k případnému pozemnímu útoku na takzvaný Islámský stát. Stropnický již dříve řekl, že by mohli být případně vysláni zdravotníci a chemici. „Sáhli bychom po tom, kde jsme dobří, kde máme zkušenosti,“ řekl.

Bečvář také řekl, že je potřeba zlepšit komplexní zabezpečení vojáka počínaje výstrojí až po zlepšení podmínek pro službu, přípravu a výcvik. „Posílíme celý cyklus od základního výcviku jednotlivce až po účast našich jednotek a útvarů na mezinárodních cvičení,“ řekl náčelník generálního štábu.

Česká armáda příští rok i nadále počítá s působením v řadě misí včetně Afghánistánu a Mali. Právě do africké země bojující s islámskými fundamentalisty by měly v prvním čtvrtletí 2016 odjet české speciální síly do mise OSN MINUSMA. Tuto misi už před několika měsíci schválila vláda a Parlament.

Česko zároveň zvažuje, že by do Francie vyslalo další vojáky, kteří by měli v Mali „uvolnit ruce“ Francii. „Zatím čekáme, až budeme osloveni (Francií). A nejenom čekáme, ale připravujeme možnosti našeho případného posílení,“ řekl ministr. Stropnický přivítal, že spojenci plánují i nadále pokračovat v misi v Afghánistánu. „Vyklidit“ Afghánistán by podle něj byla ohromná chyba.

Speciální jednotky

Podle Bečváře bude centrem pozornosti i rozvoj speciálních sil. „Kromě současných schopností se zaměříme na informační operace a na leteckou podporu speciálních operací,“ řekl.

Armáda po letech šetření chystá modernizaci svého vybavení a zbraní. Vodítkem nákupů podle Bečváře bude Koncepce výstavby Armády České republiky, kterou bude brzy schvalovat vláda.

„V souladu s ní budou v roce 2016 zahájeny změny a administrativní přípravy velkých projektů, ať už hovoříme o pořizování víceúčelových vrtulníků, přezbrojení sedmé mechanizované brigády, nákupu nového děla, mobilní radiolokační techniky nebo dalších, sice menších, ale s ohledem na vzájemnou provázanost neméně významných projektů,“ dodal náčelník generálního štábu.