Až 100 miliard korun z fondů EU propadne, bojí se ČSSD

Jiří Zimola, hejtman, ČSSD

Jiří Zimola, hejtman, ČSSD Zdroj: E15

Přibližně 100 miliard korun z evropských fondů určených pro Českou republiku by mohlo propadnout kvůli tomu, že se je nepodaří vyčerpat. Na tiskové konferenci to dnes řekl stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD Jiří Zimola. Jeho stínový kolega pro resort financí Jan Mládek zase varoval před možným skrytým dluhem pro příští vládu ve výši 150 až 250 miliard korun.

Zimola připomněl, že pro období 2007 až 2013 mělo Česko k dispozici bezmála 800 miliard korun. Od jeho začátku obdržely úřady přes 95 tisíc žádostí o podporu z fondů EU, vyřízena je jich dosud prý necelá polovina, asi 41 tisíc. Smluvně uzavřeno je podle Zimoly zatím 666 miliard korun, téměř 130 miliard však tedy zatím nikoli.

„Při odhadech, které Česká strana sociálně demokratická má, při postupu čerpání evropských fondů je tedy zřejmé, že přibližně 100 miliard korun prostě propadne a bude se Evropské komisi vracet,“ prohlásil Zimola, podle něhož se problém týká zejména centrálních, nikoliv regionálních úřadů.

V některých centrálních operačních programech podle Zimoly zůstanou nevyčerpány desítky miliard korun. Účelněji by se prý daly evropské prostředky čerpat, pokud by k tomu Česko mělo jednotnou národní strategii.

Mládka prý ještě daleko více trápí možný skrytý dluh, který vláda vytváří. „To, že nějaké peníze zasmluvní, ještě neznamená, že budou certifikovány národní auditní autoritou a že budou certifikovány v Bruselu,“ uvedl Mládek, podle něhož bylo zatím Česku skutečně proplaceno jen 30 procent ze zasmluvněných peněz.

Existuje tak podle něj nebezpečí, že sice vláda zasmluvní kolem 700 miliard korun, ale část z nich nikdy nebude unií proplacena. „To znamená, že tady velmi reálně hrozí, a chtěl bych říct to číslo naprosto natvrdo, že nedostaneme 150 až 250 miliard, které sice budou proinvestovány z národních zdrojů, ať už ze státního rozpočtu nebo nejrůznějších fondů, ale které z toho Bruselu nepřijdou,“ uvedl. Připomněl také některé projekty, z nichž již Praha finance musela vracet.