Babiš bude ministrem financí. Nová vláda má mít jen 17 členů

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15 Anna Vackova

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil, že v chystané koaliční vládě zaujme posty ministra financí a vicepremiéra pro ekonomiku. Kabinet by podle něj měl fungovat ve složení osm zástupců ČSSD, šest členů hnutí ANO a tři za KDU-ČSL. Vláda by tak měla mít 17 členů a ne původně diskutovaných 18.

Ke svým funkcím Babiš v České televizi uvedl, že by to mělo fungovat jako v současné vládě Jiřího Rusnoka, kde ministr financí Jan Fischer rovněž zatupuje post vicepremiéra. K ostatním postům za hnutí ANO v nové vládě Babiš konkrétní jména nesdělil, prý tom bude ještě jednat.

Prezident Miloš Zeman v minulosti opakovaně prohlásil, že bude chtít po ministrech nové vlády negativní lustrační osvědčení, a problém by s tím mohl mít právě šéf ANO. Kvůli vedení ve svazcích StB se Babiš soudí na Slovensku.

Zeman před několika týdny prohlásil, že když v prosinci projde prvním sněmovním čtením zákon o státní službě, bude to pro něj dostatečná garance, aby Babiše jmenoval ministrem financí i bez lustračního osvědčení. Podle šéfa ČSSD a zřejmě budoucího premiéra koaliční vlády Bohuslava Sobotky ale zákon projde Sněmovnou asi až na přelomu ledna a února.

V sobotu večer souhlasil celostátní výbor KDU-ČSL s nabídkou na rozdělení míst ve vznikající koaliční vládě ČSSD, hnutí ANO a lidovců. Podle ní by lidovci měli ministra zemědělství, kultury a jednoho bez portfeje. Právě ministrem bez portfeje pro vědu, vzdělání a inovace má být šéf strany Pavel Bělobrádek. Na ministerstvo kultury zamíří bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman a ministerstvo zemědělství povede místopředseda strany Marian Jurečka.

Vítěz roku: Babiš k Agrofertu přidal i politickou a mediální divizi

l