Babiš chybí při sněmovním jednání o hazardu. Opozice to považuje za pohrdání

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně Zdroj: CTK

Nepřítomnost ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše ve Sněmovně, která dnes bude na mimořádném jednání projednávat návrh zákona na vyšší zdanění hazardu, omlouvali jeho straničtí kolegové přáním premiéra a dalších politiků mít ve čtvrtek a v pátek kvůli školním prázdninám volno. Babiše kritizovali představitelé několika parlamentních stran. Předseda ODS Petr Fiala prohlásil, že nepřítomnost Babiše na schůzi, kterou prosadila vláda, ho uráží.

Poslanec a místopředseda ANO Jan Volný novinářům řekl, že hnutí žádalo o svolání mimořádné schůze na čtvrtek a pátek, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), někteří ministři a poslanci ale argumentovali tím, že děti budou mít prázdniny, proto by chtěli mít volno i oni. Babiš už měl ale dříve domluvenou pětidenní dovolenou na dřívější termín.

„Domluvil se proto s panem premiérem, že tento bod zastoupí jiný ministr, protože to není zákon ministerstva financí. To je můj původní, který si osvojila vláda a předkládá ho po dohodě všech poslaneckých klubů jako vládní návrh,“ uvedl Volný.

Na schůzi zastoupí Babiše podle pondělní dohody vlády ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). „Pokud nebude ve čtvrtek a v pátek schůze Sněmovny, vezme si premiér dva dny dovolenou,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí vlády Martin Ayrer.

„Uráží mne, jakým způsobem se jedná s Poslaneckou sněmovnou a veřejností,“ prohlásil Fiala. Nelíbí se mu, že vládní koalice svolala poslance na mimořádnou schůzi, na které není předkladatel zákona. „Nechápu, že premiér Sobotka tomu přihlíží a ještě chápavě pokyvuje hlavou,“ kritizoval vládu Fiala. Dodal, že ho těší alespoň to, že je Babiš na dovolené v Dubaji, a ne třeba v Las Vegas, které je hazardem proslulé.

Babiš chtěl jiný termín

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek má za to, že Babiš neplní svůj slib, že bude makat. Babiš předkládá zákon o rok a půl později, než měl uloženo, podotkl. „Je otázkou, zda v jeho případě je to proto, že je neschopný, nebo proto, že se dohodl s albánskou mafií, která nelegální hazard provozuje,“ uvedl. Hrací automaty by si podle něj zasloužily o něco vyšší zdanění z příjmu právnických osob.

Vládní postup se nelíbí ani hnutí Úsvit. „To, co předvádí koalice, je lidově řečeno pouťová atrakce,“ prohlásil místopředseda hnutí Černoch. Dodal, že není správné, aby se důležitý zákon musel schvalovat na mimořádné schůzi.

Místopředseda nejmenší vládní strany KDU-ČSL Jiří Mihola prohlásil, že Babišova nepřítomnost ho mrzí. „Není to dobře i z pohledu dalších bodů,“ řekl novinářům. Osobně by prý s mimořádnými schůzemi raději šetřil, koalici ale tlačí čas. Zákon potřebuje schválit, aby mohl platit od začátku příštího roku.

Babiš v tiskovém prohlášení uvedl, že je na předem nahlášené dovolené a mimořádnou schůzi chtěl svolat na čtvrtek. „Proto jsme se na vládě domluvili, že zákon načte jiný ministr. Nevidím v tom žádný problém,“ uvedl. Dodal, že mimořádná schůze by vůbec nemusela být, kdyby schválení zákona o zdanění hazardu nezdržoval Kalousek.

Místopředseda TOP 09 ve Sněmovně obstrukcemi znemožnil projednání Volného návrhu. Požadoval, aby návrh zákona předložila vláda, nikoliv poslanec. „Tu (mimořádnou schůzi) jsme si ale mohli ušetřit, kdyby pan Kalousek a jeho věrní neobstruovali během projednávání zákona pana Volného,“ poznamenal Babiš.