Babiš nešetří optimismem, ekonomika poroste o 2,7 procenta

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Česká ekonomika letos poroste o 2,7 procenta, věří ministerstvo financí. Výrazně totiž vylepšilo svou dosavadní předpověď, která počítala s růstem 1,7 procenta. České banky jsou v predikcích opatrnější, skeptičtější je i Česká národní banka.

„Takto výrazná změna - o jeden procentní bod - je téměř výlučně dána lepším než očekávaným vývojem v prvním čtvrtletí,“ uvedlo ministerstvo. Hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 2,9 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta.

Výrazný růst odhadu je podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška sice neobvykle rázný krok, ale zcela odpovídá posunu v názorech trhu. Rozdíl mezi odhadem MF a analytiky je ovšem podle něj v názoru vývoje ekonomiky v příštím roce, konkrétně zda růst bude zrychlovat, nebo zpomalí. „Očekávání první možnosti je stále na trhu převládající, zastánci druhé možnosti ale přibývají. Je ovšem v pořádku, že MF patří ke konzervativnějšímu křídlu,“ uvedl.

Pozvolný růst ekonomiky by měl pokračovat i v roce 2015. Pro příští rok počítá ministerstvo s růstem ekonomiky o 2,5 procenta, v dubnu to byly dvě procenta. V letech 2016 a 2017 by měla ekonomika růst rovněž o 2,5 procenta.

Inflace se letos navzdory devizové intervenci České národní banky bude držet nízko. „Na rozdíl od předchozích let by totiž během celého letošního roku měly administrativní vlivy působit protiinflačně,“ uvedl úřad ministra Andreje Babiše s tím, že letos inflace posílí jen o 0,6 procenta a i příští rok zůstane pod inflačním cílem ČNB.

Mezičtvrtletní růst reálného HDP (v procentech)Mezičtvrtletní růst reálného HDP (v procentech)Mezičtvrtletní růst reálného HDP (v procentech) | CSU, MF

Zlepšený odhad vývoje ekonomiky se promítl i do předpovědi vývoje na trhu práce. Ministerstvo počítá s rychlejším poklesem míry nezaměstnanosti, ta by letos měla klesnout na 6,4 procenta a příští rok na 6,1 procenta.

Ministerstvo předpokládá, že schodek státního rozpočtu se nezmění ve srovnání s loňským rokem, kdy dosáhl 1,5 procenta.

Česká národní banka podle květnové prognózy čeká letos růst ekonomiky 2,6 procenta a příští rok o 3,3 procenta. Novou prognózu banka zveřejní ve čtvrtek. Soukromé české banky jsou ovšem skeptičtější. Podle nedávné předpovědi České bankovní asociace by letos ekonomika měla růst o 2,4 procenta a na tempo 2,7 procenta by se měla dostat až v příštím roce.

Nezaměstnanost v tisících Nezaměstnanost v tisícíchNezaměstnanost v tisících | MPSV, MF