Babiš umravňuje lidovce: Tři ministerstva? Zapomeňte

Andrej Babiš, ANO 2011

Andrej Babiš, ANO 2011 Zdroj: CTK

Lidovci by podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše měli mít v koaliční vládě jen dvě ministerstva, a ne tři, jak požadují. ANO je s návrhem na rozdělení resortů, který jim předložila ČSSD, spokojené. Podle neoficiálních informací by ANO mohlo mít sedm postů, kromě financí také dopravu, spravedlnost či obranu. Babiš dnes připustil, že by mohl být zároveň ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku.

Babiš reagoval na výroky předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, který v rozhovoru pro dnešní deník Dnes ze své zahraniční cesty vzkázal, že není s nabídkou na rozdělení postů ve vládě spokojen. „Do vlády vůbec jít nemusíme. Hrozí totiž, že pak budeme hrát roli užitečného idiota,“ uvedl Bělobrádek. Podle návrhu ČSSD by měli lidovci získat ministerstva zdravotnictví a kultury a post vicepremiéra. Lidovci ale chtějí tři ministerstva nebo jiné resorty. Usilují především o ministerstva práce a zemědělství.

„Myslíme si, že KDU má nárok na dva resorty, tak to vychází podle hlasů voličů,“ řekl novinářům Babiš. Uvedl, že chce změnit praxi z minulosti, kdy si pro sebe nejmenší strana trojkoalice vyjednala velké množství resortů. „Vadí mi tradice, že ten nejmenší vždycky určuje pravidla hry. Můžeme se bavit i o menšinové vládě,“ připustil Babiš.

Sobotka: Nemůžeme skončit na přetahování o ministerstva

ČSSD ale chce i nadále vyjednávat o trojkoalici. „Pokládal bych za paradoxní, kdyby ta jednání skončila na dohadování o tom, kdo bude mít kolik ministrů ve vládě či kdo bude mít jakého ministra,“ řekl Sobotka. Ministerstva prý vnímá jako nástroj vládní politiky, na jejímž obsahu se strany shodly. Sobotka doufá, že se dohoda nad personáliemi, která se začne dojednávat příští týden, podaří. „Pokud by se nepovedla, musí sociální demokracie zvažovat i jiné varianty,“ dodal bez upřesnění šéf ČSSD.

Čtěte: „Nahoře se přestane krást a budeme brutálně šetřit.“ Vláda představila koaliční smlouvu.

Babiš dnes řekl, že ANO je s návrhem na rozdělení postů ve vládě spokojeno. Podle návrhu ČSSD by sociální demokracie měla mít premiéra a dalších sedm křesel, ANO vicepremiéra a šest křesel a lidovci vicepremiéra a dvě ministerstva.

„Myslíme si, že je to adekvátní. Pokud se ČSSD vzdá resortů ve prospěch KDU, tak my s tím nemáme problém,“ řekl Babiš. Právě ministerstvo zemědělství a práce, které chtějí lidovci, by podle návrhu měla získat sociální demokracie. ČSSD by měla mít rovněž vnitro, průmysl, zahraničí a školství.

Sobotka v minulých dnech řekl, že dohoda o resortech je otevřená. Pokud se strany dohodnou na rozdělení resortů, Sobotka bude chtít jako budoucí premiér od ANO soupisku kandidátů. „Budu chtít znát jejich životopis, zkušenosti, budu chtít s nimi nejprve hovořit tak, abych si udělal obrázek o tom, jestli ti lidé jsou vůbec připraveni a jsou schopni zvládnout odpovědnou funkci ministra,“ dodal Sobotka.