Babiš: Vládu ať sestaví ČSSD a KDU-ČSL. ANO ji možná podpoří

Andrej Babiš po zveřejnění výsledků rozdával úsměvy. Jeho hnutí získalo 47 poslaneckých křesel. Vstup do vlády se mu ale "nezdá moc dobrý".

Andrej Babiš po zveřejnění výsledků rozdával úsměvy. Jeho hnutí získalo 47 poslaneckých křesel. Vstup do vlády se mu ale "nezdá moc dobrý". Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Podle šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše by vládu měly sestavit ČSSD a KDU-ČSL. ANO by pak takovou vládu mohlo tolerovat, případně s ní spolupracovat, tvrdí Babiš.

„Vládu by měly tvořit ČSSD a KDU-ČSL. To je základ. Jestli oni s námi budou chtít jednat, jestli se domluvíme na podmínkách, pak teoreticky můžeme jejich vládu tolerovat a umím si představit, že se na nějaké spolupráci domluvíme,“ uvedl Babiš na serveru Aktuálně.cz.

Vstup do vlády se Babišovi "nezdá moc dobrý"

O případném vstupu ANO do vlády se podle něj hnutí musí poradit. „Musíme se poradit také s voliči. Budeme v této debatě pokračovat ve středu, až se sejdeme s našimi poslanci. Jejich názor v tom bude mít zásadní váhu,“ uvedl s tím, že jemu osobně se vstup ANO do vlády „nezdá moc dobrý“.

Jiné varianty sestavování vlády odmítl. „Jiné varianty? A s kým? ODS se za 20 let u moci stala symbolem korupce. (Místopředseda TOP 09 Miroslav) Kalousek je pro podnikatele symbolem korupce taky,“ řekl.

Babiš: Agrofert už v podstatě neřídím

Ke svému dalšímu působení v Agrofertu uvedl, že podle zákona zatím nic nebrání tomu, aby jako poslanec ve vedení Agrofertu zůstal. To se týká i Jaroslava Faltýnka, člena představenstva Agrofertu a místopředsedy ANO. „Naše další pozice ve firmě je teď předmětem jednání, sedí nad tím naši právníci, kteří se postarají, aby řešení bylo v souladu se zákonem. Ale já jsem Agrofert přestal normálně řídit už na začátku předvolební kampaně, řídím ho sporadicky. Manažeři se na mne obracejí, když potřebují slyšet můj názor. Jinak vedení funguje beze mne,“ dodal pro Aktuálně.cz.

Babišovo hnutí ANO 2011 ve volbách skončilo druhé se ziskem 18,65 procenta za vítěznou ČSSD. Řada komentátorů označuje Babiše za faktického vítěze voleb.

Volby 2013 na E15.cz:

Vladimíra Dvořáková: Voliči dostali strach, že hlasem pro ČSSD podpoří prezidenta