Babišova vláda si schválila demisi

Ministr životního prostředí Richard Brabec (vlevo) a premiér Andrej Babiš (oba ANO)

Ministr životního prostředí Richard Brabec (vlevo) a premiér Andrej Babiš (oba ANO) Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Premiér Andrej Babiš
Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
3
Fotogalerie

Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) ve středu schválila svou demisi, v úterý nezískala důvěru Sněmovny. Mandát bude vykonávat do jmenování nového kabinetu. Babiš novinářům řekl, že prezidenta Miloše Zemana požádal o termín, kdy mu demisi oficiálně předá. S prezidentem se chce sejít osobně.

Prezident Miloš Zeman přijme demisi vlády do konce pracovního týdne. Podrobnosti nyní Hrad domlouvá, sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Vicepremiér Richard Brabec (ANO) předpokládá, že schůzka se uskuteční ve středu nebo ve čtvrtek.

Očekává se, že Zeman Babiše pověří skládáním nového kabinetu. Jednání s parlamentními stranami by měla začít ve středu. Zeman avizoval, že Babiše tentokrát premiérem jmenuje, až získá podporu většiny Sněmovny a dá vyjednávacím stranám více času na domluvu.

"Budeme jednat, jak jsem zaznamenal v médiích, v ČSSD to vypadá, že s námi chtějí jednat," uvedl Babiš. Vyjednavači ANO podle něj vyslechnou podmínky, které si sociální demokraté kladou, a jejich vyjádření k programovému prohlášení vlády.

Podle vicepremiéra Richarda Brabce vláda ve středu neprobírala, jak bude vládnout v demisi. Návrhy zákonů podle něj bude dál posouvat do legislativního procesu. Ministryně obrany Karla Šlechtová před jednáním kabinetu uvedla, že nechce v době, kdy kabinet bude v demisi, podepisovat velké zakázky. "Budeme jednat klasicky.

Budou tam věci, které ministři navrhnou. Země by neměla být bez vlády ani minutu," uvedl Brabec s tím, že osobně chce jako ministr životního prostředí předkládat i materiály s dlouhodobějším významem.

ČSSD má pro vstup do vlády několik podmínek, mimo jiné požaduje, aby v kabinetu nebyl nikdo trestně stíhaný. Policie požádala o vydání Babiše ke stíhání kvůli financování farmy Čapí hnízdo. Kromě toho ČSSD požaduje, aby vzhledem ke kauze Čapího hnízda ANO ve vládě nekontrolovalo ministerstva financí, spravedlnosti a vnitra.