Babišovci a lidovci sladili noty. Do vlády či do opozice půjdou společně

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Hnutí ANO a KDU-ČSL buď půjdou do vlády společně, nebo nepůjde ani jedna strana. Uvažují i o podpoře menšinové vlády ČSSD. Politici z obou stran to uvedli ve společném prohlášení. Shodli se také na tom, že mají mnoho společných programových priorit.

Při vyjednávání o možné vládě jsou podle ANO a lidovců možné tři varianty. Buď obě strany zůstanou v opozici, nebo umožní vznik menšinové vlády ČSSD, nebo obě uskupení vstoupí do koaliční vlády. Ale nepřipouští variantu, že by do vlády šla jen jedna ze stran.

Podle místopředsedkyně ANO Věry Jourové se programy obou stran shodují zhruba z 80 procent. „Za jedno jsme v daňových věcech a protikorupčních opatřeních. K řešení možná zůstává důchodová reforma a některé další věci,“ řekla Jourová.

Lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zase poznamenal, že za současného rozložení sil ve Sněmovně se nenabízí příliš variant. Spolupráci s ANO a vítěznou ČSSD, ať už s přímou účastí ve vládě nebo jen podporou menšinového kabinetu ČSSD, označuje šéf lidovců jako jedinou smysluplnou a stabilní.

„Nejsme nadšení, že je to v podstatě jediná smysluplná kombinace, ale je třeba se podívat na to, co je dobré pro ČR,“ prohlásil Bělobrádek, který by se měl příští týden sejít také s místopředsedkyní ODS Miroslavou Němcovou.

„Analytici obou politických uskupení budou na společných programových prioritách dál pracovat. K dalšímu jednání se oba týmy sejdou už v příštím týdnu,“ dodaly obě strany v prohlášení.

Společné prohlášení šéfů ANO a KDU-ČSL
Ve čtvrtek se sešly vyjednávací týmy hnutí ANO a KDU-ČSL. Jejich zástupci konstatovali, že jejich programy mají mnoho společných průnikových bodů. Analytici obou politických uskupení budou na společných programových prioritách dál pracovat.

Co se týká postupu při dalším vyjednávání o budoucí vládě, shodli se zástupci ANO a KDU-ČSL na třech možných variantách:

1) Obě uskupení skončí v čisté opozici
2) ANO a KDU-ČSL umožní menšinovou vládu ČSSD
3) Do koaliční vlády vstoupí buď obě uskupení, nebo ani jedno z nich

K dalšímu jednání se oba týmy sejdou už v příštím týdnu.

Za KDU-ČSL
Pavel Bělobrádek, předseda

Za hnutí ANO
Andrej Babiš, předseda

ANO už se ve středu sešlo s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury. Obě hnutí, která jsou sněmovními nováčky, se shodla například na ekonomických prioritách a prosazení zákona o obecném referendu.

Ve středu se také sešel předseda ANO Andrej Babiš se šéfem sociální demokracie Sobotkou. Babiš sdělil, že obě strany začnou vyjednávat až po 10. listopadu, kdy by se měl sejít ústřední výkonný výbor ČSSD. Ten by měl ukončit spory ve vedení této vítězné strany.