Babišovo chování kritizuje koalice i opozice

Do vicepremiéra Andreje Babiše se obuli za chováni vůči poslanci Ladislavu Šinclovi (ČSSD) i jeho koaliční souputníci - premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Do vicepremiéra Andreje Babiše se obuli za chováni vůči poslanci Ladislavu Šinclovi (ČSSD) i jeho koaliční souputníci - premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Zdroj: ctk

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek je šokován chováním minstra financí Andreje Babiše (ANO) vůči poslanci ČSSD Ladislavu Šinclovi, pokud k němu došlo tak, jak popisuje Šincl. Nepovažuje věc ale za koaliční spor. Podle místopředsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska kauza potvrzuje podezření, že Babiš pracoval pro komunistickou Státní bezpečnost (StB). Podobně se vyjádřil i první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Postup Babiše kritizují i další strany.

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak další den na koaličním jednání obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a údajně Šincla zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem. Babiš to popírá a odmítá se omluvit, k čemuž ho vyzvala ČSSD.

„Chování ministra financí vůči poslanci Šinclovi pokládám za bezprecedentní a zcela nepřijatelné. Po dnešním jednání politického grémia a poslaneckého klubu ČSSD proto svolávám jednání koaliční rady,“ oznámil hned ráno po jednání ČSSD premiér Bohuslav Sobotka.

„Není to koaliční spor. Jde o princip komunikace poslance a člena vlády. Jsem šokován jednáním ministra vůči poslanci, pokud to tak bylo,“ uvedl Bělobrádek.

„Doufám, že zdroje, ze kterých pan ministr čerpal, jsou z otevřených zdrojů a je nutné toto tvrzení ozdrojovat, aby se vyvrátily spekulace o zdrojích, ze kterých bylo čerpáno,“ narážel na údajnou složku s kompromitujícími materiály, kterou prý Babiš Šinclovi vyhrožoval.

Kalousek: Odpovědnost nese i premiér

„Dnes je již zcela lhostejné, jak dopadne v Bratislavě Babišův soud o evidenci ve svazcích StB. Styl práce a kvalita výcviku byly potvrzeny v politické praxi,“ poznamenal k tomu na Facebooku Kalousek v narážce na ministrův spor o jeho evidenci ve svazcích Státní bezpečnosti.

Kalousek následně řekl, že minimálně omluva ze strany Babiše by byla na místě. Odpovědnost za tento problém podle něj ale nese i premiér, protože navrhl do vlády člověka bez lustračního osvědčení.

„A člověk bez lustračního osvědčení teď osvědčil svůj výcvik v praxi,“ glosoval to šéf poslanců TOP 09. Opakovaně přitom označil Babišovy praktiky za estébácké a nepochybuje, že podobné složky má šéf ANO i na další poslance.

„StB metody, používané před rokem 1989, jsou opět na světě a mé obavy o parlamentní demokracii jsou zase větší,“ uvedl Přemysl Sobotka. Vyzval všechny slušné politiky, aby tvrdě odsoudili porušování demokracie. „Pokusy o autokratický systém není možné připustit,“ apeloval.

Plíšek: Výbor je zametením pod koberec

Také předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura považuje Babišovy metody za zcela nepřijatelné. Chodit na jednání s podobnými složkami podle něj není možné. Navíc poznamenal, že v rozpočtovém výboru Šinclův návrh podpořili všichni poslanci za hnutí ANO, kteří v něm sedí.

Podle šéfa komunistických poslanců Pavla Kováčika by se kauzou měl zabývat mandátový a imunitní výbor Sněmovny. „Pokud něco takového nastalo, tak se to musí co nejrychleji vyšetřit, vysvětlit a nesmí to překážet běžnému chodu republiky,“ podotkl.

Člen mandátového a imunitního výboru za opoziční TOP 09 a Starosty Martin Plíšek je ale přesvědčen, že pokud se Šincl obrátí na výbor, půjde o „elegantní zametení kauzy pod koberec“. „Premiér odpovídá za chování svých ministrů a měl by vůči prvnímu místopředsedovi vlády vyvodit odpovědnost. Mandátový výbor to nemůže dělat za něj,“ sdělil Plíšek.