Banda důstojníků? Nezastrašujte policii, varoval Zaorálek Nečase

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek dnes neúspěšně navrhoval, aby se sněmovna zabývala výrokem premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanová (TOP 09).

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek dnes neúspěšně navrhoval, aby se sněmovna zabývala výrokem premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanová (TOP 09). Zdroj: CTK

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek dnes neúspěšně navrhoval, aby se sněmovna zabývala slovy premiéra Petra Nečase, který v kauze místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) uvedl, že o složení vlády nebude rozhodovat "banda policejních důstojníků". Zaorálek se obává, že premiér zastrašuje policii a státní zástupce. ODS a TOP 09 ale zařazení bodu vetovaly.

Zaorálek narážel na Nečasův výrok při čtvrtečních interpelacích. „O tom, kdo bude ve vládě nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků, to asi by nebyl ten správný krok,“ řekl premiér.

Pokud podle Zaorálka skutečně existuje „banda plukovníků“, je to vážné a sněmovna by se tím měla zabývat. Opozice se ale podle něho obává, že může jít o zastrašování. „Není to náhodou tak, že pan premiér říká: bacha bacha, jestli nám sáhnete na jednoho z našich, tak končí legrace?,“ tázal se Zaorálek. „Mně není známo, že by byl stíhán nějaký ministr. Já bych se strašně rád zeptal, kdo do té party patří,“ dodal.

„Já bych byl nerad, abych si myslel, že když se sněmovna požádá o vydání nějakého opozičního politika, tak je to boj s korupcí, a když se požádá o vládního politika, tak je za tím banda plukovníků,“ dodal.

Zaorálkovi však vadí i výroky ministra financí Kalouska o kauze jeho stranické kolegyně Vlasty Parkanové. „Co si o tom má člověk myslet, když premiér a ministr financí mluví o partě plukovníků a o policejní zlovůli. To se tedy mluví o tom, že ta policie je nebezpečná. Ona asi ohrožuje členy vlády, tak jak se pak nemají bát občané? To je vážné obvinění,“ prohlásil místopředseda ČSSD. Podle něj jde o tvrdé napadání policie, které nelze tolerovat.

„V době, kdy jsme hlasovali o vydání Davida Ratha – a sociální demokraté to nezpochybňovali, žádný sociální demokrat na policii neútočil – si vzpomínám, že představitelé vládní koalice policii a státní zastupitelství chválili, že jednají nezávisle. A nyní, jaký je to rozdíl. Setkáváme se s útoky na adresu policie ze strany nejvyšších představitelů vlády,“ podpořil Zaorálka předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Jan Hamáček (ČSSD) pak dopadl stejně jako Zaorálek s návrhem, aby sněmovna jednala o informaci premiéra a ministra obrany o nákupu letadel CASA. Policie kvůli němu žádá sněmovnu o pro podezření ze dvou trestních činů.