Bankovní asociace nadále počítá s letošním růstem ekonomiky o 2,4 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Ryan Poplin via Flickr

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze ponechala odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta. Pro příští rok odhad růstu mírně zlepšila na 2,8 procenta.

Letošní růst ekonomiky se podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera bude opírat především o spotřebitelskou poptávku. „Poptávka domácností bude podpořena nízkou nezaměstnaností, zrychlující dynamikou mezd, stále nízkou inflací a vysokou spotřebitelskou důvěrou,“ uvedl. Loni ekonomika rostla díky řadě jednorázových vlivů, například čerpání peněz z fondů EU, o 4,2 procenta.

Průměrná míra inflace by letos podle asociace měla dál zůstat pod jedním procentem. Průměrná míra nezaměstnanosti by pak měla klesnout na 5,6 procenta. Aktuální situace českého trhu práce přitom podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové je podobná té před deseti lety. Klesá totiž počet registrovaných nezaměstnaných a zároveň roste počet volných pracovních míst. „Strukturální nesoulad na trhu pracovní síly je ještě intenzivnější než před deseti lety a představuje bariéru dynamičtějšího rozvoje a vyššího potenciálu české ekonomiky,“ uvedla.

Ministerstvo financí v dubnové prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 2,5 procenta, příští rok o 2,6 procenta. Česká národní banka v únorové prognóze očekává letos růst ekonomiky o 2,7 procenta a v roce 2017 o tři procenta. Novou prognózu banka zveřejní příští týden ve čtvrtek. ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků devíti tuzemských bank.

Cz GDP Growth Rate