Banky čekají zatím nejtvrdší zátěžové testy

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Banky v Evropské unii letos zřejmě podstoupí zatím nejtvrdší zátěžové testy. Vyplývá to z prvních návrhů Evropské bankovní asociace (EBA. Testy mají ukázat, nakolik mají banky dostatek kapitálu a budou odolné v případě další krize. Testy by od května mělo projít 124 bank včetně těch mateřských pro ústavy v Česku, například Erste Group (majitel České spořitelny) nebo KBC (vlastník ČSOB). Výsledky by měly být známy v říjnu.

Banky budou muset například prokázat, jak si poradí s poklesem cen domů o 21 procent a komerčních nemovitostí o 15 procent nebo snížením cen akcií v průběhu tří let o 19 procent.

Testy počítají i s příkladem nárůstu nezaměstnanosti v EU na 13 procent při nesplnění cíle EU na kumulovaný růst ekonomiky v letech 2014 až 2016 o sedm procent při stagnaci spotřebitelských cen. V jednom z příkladů testů pak budou muset banky ukázat, jak si poradí s poklesem maďarského forintu a polského zlotého o čtvrtinu.

Oproti předchozím testům se budou muset banky vypořádat s kumulovaným hospodářským poklesem o 2,1 procenta, zatímco dříve to bylo 0,4 procenta. Pro zvládnutí testů bude muset kapitálová přiměřenost bank, tedy objem kvalitního kapitálu k celkovým aktivům banky, přesáhnout 5,5 procenta. Při předchozích testech v roce 2011 to bylo pět procent.