Bečvář: Více peněz pro armádu už je znát, začala obměna výstroje

Bahna 2015

Bahna 2015 Zdroj: ctk

Vyšší rozpočet pro Armádu ČR se už začal projevovat. Armáda letos začala s obměnou zastaralé výstroje a plánuje modernizaci některých zbraňových systémů, řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Podle Bečváře chyběly v posledních letech peníze zejména na novou výstroj vojáků. „Je to spousta věcí, osobní výstroj, neprůstřelné vesty nebo speciální oděvy i osobní zbraně, i když ty už snad letos doplníme. A co se týká techniky, tak jde o nové dělo, obrněný transportér, víceúčelový vrtulník nebo radiolokační techniku, která nám chybí na letištích,“ uvedl Bečvář.

Podle ministra obrany Martina Stropnického by armáda potřebovala doplnit počty i doplnit techniku. Co se ale týká její důvěryhodnosti a pověsti, ta vzniká v akci, v misích nebo společných cvičeních, který je víc a bude jich víc. „A my na to máme nyní už docela rozumné finanční prostředky,“ řekl.

A právě akce jako jsou Bahna, kam každoročně přijdou sledovat ukázky desetitisíce lidí, pomáhají podle Stropnického zvyšovat prestiž armády. Nicméně dodal, že i tak má armáda mezi lidmi vysokou důvěru.

Zatímco v loňském roce prezentaci pozemních vojsk provázelo tropické horko a teploty šplhaly až k 40 stupňům, letos název akce odpovídal skutečnosti. V noci na dnešek pršelo, a tak tisíce návštěvníků přicházelo ke cvičišti řídkým bahnem.

Podle mluvčí Generálního štáb u Armády ČR Jolany Fedorkové se letošní účast odhaduje na 45 tisíc. „Bude asi vyšší než loni. A zatím přeje i počasí. Dnes už neprší a i teploty jsou nakonec docela příjemné,“ řekla odpoledne. Zájmu odpovídaly i několikakilometrové kolony aut, které se dopoledne posunovaly směrem k Dobřívi, odkud vycházely zástupy návštěvníků k výcvikovému areálu.

Letos se na Bahnech prezentoval obranný boj včetně nasazení letectva, které zastupovaly gripeny a armádní vrtulníky, dělostřelectva a další techniky. Obranná operace byla postavena na jednotkách 4. brigády rychlého nasazení. Kromě toho diváci mohli vidět ukázky historické vojenské techniky jako připomínku letošního výročí 100 let československých legií a 70 let od konce druhé světové války.