Blažek čelí trestnímu oznámení kvůli Diagu. Ve hře je posudek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Zdroj: ctk

Obecně prospěšná společnost Acta non verba podala trestní oznámení na nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Podle organizace se v době, kdy zastupoval Českou republiku ve sporu s firmou Diag Human, dopustil několika trestných činů, například podvodu. Blažek obvinění odmítá.

Oznámili to ředitel Acta non verba Vojtěch Razima a publicista Jan Urban. Společnost ministra spravedlnosti současně vyzvala k rezignaci.

Blažek podle organizace převzal zastupování státu ve sporu s firmou, která požaduje od Česka miliardy kvůli údajně zmařenému obchodu s krevní plazmou, v roce 2002. Bylo to těsně před schválením zákona o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který v takovýchto případech zakazuje zastoupení státu advokátem.

Tehdejší ministr zdravotnictví Bohumil Fišer přizval podle Acta non verba Blažka na doporučení advokáta Zdeňka Koudelky, aby zajistil v případu nový znalecký posudek.

„Pavel Blažek vědomě lhal o podstatných záležitostech sporu s Diag Human, a to s cílem, aby obohatil sebe a svého kamaráda z dvojdomku. Nový znalecký posudek totiž stál třicetkrát více než ten původní - a o to šlo,“ prohlásil Razima.

Urban doplnil, že cena za „zcela zpackaný, neudržitelný a posléze právem odmítnutý posudek“ činila 5,25 milionu korun. Publicista pak Blažka viní z dalších trestných činů. Podle něj například spolu s Koudelkou pravděpodobně zneužili pravomoc veřejné osoby.

„K posudku znalců, který Urban napadá, je nutné podotknout, že byl pro Českou republiku nejpříznivější a že byl rozhodčím senátem přijat jako důkaz a na rozdíl od dřívějšího posudku šlo o oficiální důkaz podaný se souhlasem tehdejšího ministra zdravotnictví,“ reagoval Blažek.

Dodal, že Urban, který vystupuje v zájmu firmy Diag Human, jež vede spor proti České republice, dlouhodobě podává trestní oznámení na ty, kteří se snažili hájit zájmy státu. „Žádný státní orgán na základě trestních oznámení Urbana neshledal spáchání žádného trestného činu,“ zdůraznil Blažek.

Diag Human si nárokuje mnohamiliardové odškodnění. Rozhodci mu v roce 2008 přiznali náhradu škody přes osm miliard korun. Strany se nyní přou o to, zda bylo toto rozhodnutí pravomocné.

Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových arbitráž stále pokračuje, podle Diag Human je skončená. Firma se tak snaží získat vysouzené peníze pomocí návrhů na exekuce českého majetku v zahraničí.