Blažek podal žalobu na Rakušana, kvůli sporu mezi policií a Vězeňskou službou

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal kompetenční žalobu na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Podle Blažka není ze zákona zřejmé, kdo má kompetenci rozhodovat o záležitostech služebního poměru v případech, kdy příslušníci bezpečnostních složek přecházejí mezi sbory, napsal server Česká justice. Žalobu posoudí zvláštní kompetenční senát při Nejvyšším správním soudu (NSS).

V kompetenční žalobu vyústil případ příslušníka policejního sboru, který k policii přešel před třemi lety z pozice strážného Vězeňské služby. Nyní se muž domáhá doplatku mzdy za dobu, kterou musel strávit v pohotovosti, ačkoliv ta byla určena pro pauzu na stravování.

Návrh na zahájení řízení ovšem nesměřoval k příslušnému policejnímu funkcionáři, ale ke svému bývalému nadřízenému ve Vězeňské službě. Ten ovšem konstatoval svoji nepříslušnost a návrh postoupil krajskému policejnímu ředitelství. Věc měsíce putovala mezi funkcionáři, až skončila sporem mezi ministry vnitra a spravedlnosti a kompetenční žalobou.

Blažek konstatoval, že předmětný kompetenční spor je první věcí, v níž podává kompetenční žalobu, výše popsaná nejistota podle něj ale představuje systémový problém.

V odůvodnění žaloby Blažek odkazuje na znění zákona o služebním poměru, ve kterém je podle něj uvedeno, že o záležitostech služebního poměru rozhoduje vždy příslušný funkcionář bezpečnostního sboru, jehož je příslušník členem. Zákon podle Blažka neumožňuje, aby rozhodovalo více služebních funkcionářů, ani neupravuje speciálně tuto kompetenci v případě přechodu mezi sbory.

Žalobu nyní posoudí kompetenční senát NSS, který posuzuje kompetenční spory uvnitř veřejné správy.