Žlutá karta pro Blažka a černý Petr. Premiér se modlí, aby nemusel vytáhnout mariáš

Ministra spravedlnosti Blažka (ODS) vypískal dav na Klárově. Lidé se zde shromáždili, aby vzkázali Petru Fialovi, že požadují jeho odvolání.

Ministra spravedlnosti Blažka (ODS) vypískal dav na Klárově. Lidé se zde shromáždili, aby vzkázali Petru Fialovi, že požadují jeho odvolání. Zdroj: Blesk:MARTIN PRIBYL

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) přežil hospodskou kauzu s Martinem Nejedlým se žlutou kartou, což je mu nejspíš tak trochu buřt. Karmu mu vystavil premiér a předseda ODS Petr Fiala a všichni prý vědí, co to znamená. Ale jistě, pane premiére, víme. Použitou fotbalovou terminologií to znamená, že je Petr Fiala moc rád, že neintervenoval videorozhodčí (tedy média) a že nemusel do kapsičky sáhnout pro červenou. Zatím.

Bylo by snadné snad posté znovu upozorňovat na zvláštní vztah mezi Fialou a Blažkem, který prý premiérovi neumožňuje se ministra zbavit. Fialova klíčová otázka v posledních dnech stála jinak. Zda rozpohybovat změny ve vládě a možná v koaličním půdorysu, nebo se pokusit projekt udržet na původní sestavě. Což je otázka daleko obtížnější než nějaký vztah s Pavlem Blažkem a většinou tak či tak souvisí s volbami, ať už blížícími se, nebo proběhlými, nebo vnitrostranickými sjezdy a pnutími.

Petru Fialovi dělá v tuto chvíli vrásky víc věcí. Před nadcházejícími eurovolbami mu tak trochu rebelují europoslanci Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová a jejich trucakci s billboardy bez značky ODS je třeba číst jako další kolo války o samostatnou kandidátku.

Situace ve Fialově (a Blažkově, přirozeně) domovské organizaci v Brně začíná být kritická. Primátorka Markéta Vaňková se od dobře zvládnutého průšvihu s bílým práškem posunula k bytové kauze s bílými koňmi. „Nebudu tajit, že ze situace, která je kolem brněnské ODS, žádnou radost nemám,“ reagoval premiér. Chce prý být spravedlivý a měřit všem stejně, dodal a z kapsičky mu vykukovaly další žluté kartičky.

Jenže předseda ODS si dovnitř strany žádný velký karetní mariáš, abychom pokračovali ve fotbalovém žargonu, dovolit nemůže. Odvolat nebo přimět k odstoupení Pavla Blažka je přece jen jiná káva než dosavadní čtyři změny ve vládě, z nichž si dnes běžný čtenář novin pamatuje snad už jen Zdeňka Nekulu, a to jen proto, že to bylo nedávno.

Fialova mise bude kromě úspěchu či neúspěchu ve sněmovních volbách v roce 2025 poměřována i dílčími volbami a eurovolby jsou mezi nimi na řadě první. Tam, kde se nemůže pouštět do žádné partyzánštiny uvnitř strany, musí svůj úspěch najít a prodat jinde. A vlivem všech možných okolností se klíčovým parametrem stane úspěch vládního úsporného balíčku.

Koalice z něho po středečním jednání lídrů odstranila největší nesmysly, trochu pohladila média sjednocením sazby na noviny a časopisy, a především deklarovala společný postup a nerozbornou jednotu při jeho dalším prosazování. Neboli s balíčkem svázaly úspěch kromě ODS i zbylé strany pětikoalice.

Což nás znovu směruje k hádce o stavění společné pěti- nebo kolika- koaliční kandidátky do eurovoleb; Fiala stojí mezi koaličními partnery, které nechce naštvat, a stranickou frakcí, která chce naštvat jeho a zmíněné partnery. Směruje nás to znovu k „Brno situation“, kde proti sobě zase stojí kritika koaličních partnerů a loajalita vůči Blažkovi a spol. Nejdál v této lince zatím zašli Piráti, přesněji řečeno protibartošovská opozice, aby z ní zase trošičku vycouvali, když se sami sebe lekli.

Před sněmovním podzimem, protože právě tam se bude tvořit agenda příštích týdnů, jsou karty rozdány jasně. Premiér Fiala se modlí, aby jeho hlavní cíl s balíčkem narušily fauly jeho okolí co možná nejmíň. Žlutá pro Blažka byla udělena, červená zatím odpočívá. A v balíčku je možná i Černý Petr pro vládu.