Bobošíková: Losování bylo v pořádku, není na něm co zkazit

Losování čísel prezidentských kandidátů

Losování čísel prezidentských kandidátů Zdroj: ctk

Kandidáti na prezidenta dnes získali volební čísla, s nimiž se budou v lednových volbách ucházet o hlasy voličů. Vylosovala jim je Státní volební komise. Expremiérům Janu Fischerovi a Miloši Zemanovi, kteří jsou podle průzkumů favority, los přiřadil dvojku a šestku. Trojku dostala Jana Bobošíková, která si jako jediná z kandidujících přišla pro jistotu losování osobně zkontrolovat.

Z kandidátů, které nominovali poslanci nebo senátoři, získal místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier osmičku, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg devítku a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) pětku.

Současná europoslankyně KDU-ČSL Zuzana Roithová bude kandidovat pod číslem jedna. Herečka Táňa Fischerová dostala čtyřku a výtvarník a hudební skladatel Vladimír Franz má sedmičku. Bývalá europoslankyně a šéfka Suverenity Jana Bobošíková, kterou ve čtvrtek Nejvyšší správní soud vrátil do hry o Hrad, obdržela trojku.

Nedůvěřivá Bobošíková: Bylo to naprosto transparentní

Bobošíková, která vyčítá ministerstvu vnitra, že ji svými výpočty neplatných hlasů pod peticí na její podporu připravilo o dva týdny plnohodnotné kampaně, se jako jediná z kandidátů na losování přišla podívat. Způsob losování čísel jí připadal „naprosto transparentní a naprosto v pořádku“. „Na tom, pevně věřím, není co zkazit,“ řekla novinářům.

Losování řídil ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych. Jako osudí sloužily dvě skleněné nádoby, v jedné byly obálky se jmény kandidátů, v druhé obálky s čísly, obálky se jmény postupně vytahoval Henych, obálky s čísly předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová.

Voliči lístky dostanou do 8. ledna

Vylosovaná čísla slouží ke snazšímu rozlišení kandidátů, budou uvedena v záhlaví jejich hlasovacích lístků, s jejichž tiskem se podle Henycha začne ještě dnes, nejpozději v sobotu. Lístky budou rozeslány na obce, voliči je musí dostat nejpozději v úterý 8. ledna do poštovních schránek.

Uchazeči o prezidentský úřad budou moci čísla využít také v rámci své volební kampaně. Výhodu v tomto směru budou mít Roithová s jedničkou a Franz se sedmičkou, která je považována za šťastné číslo. Pod pořadovými čísly budou uchazeči také uvedeni na volebním webu.

ČísloJméno kandidáta
1Zuzana Roithová
2Jan Fischer
3Jana Bobošíková
4Táňa Fischerová
5Přemysl Sobotka
6Miloš Zeman
7Vladimír Franz
8Jiří Dienstbier
9Karel Schwarzenberg