Bohumil Pečinka: Rozhodnou o Babišovi komunisté?

Andrej Babiš na sjezdu ANO

Andrej Babiš na sjezdu ANO Zdroj: CTK

Vrcholem podzimní politické sezony bude kromě říjnových voleb také hlasování o novele zákona o střetu zájmů. Do sněmovny nejdříve došla vládní novela zákona o střetu zájmů, která byla velmi obecná a neurčitá. Jedinou výraznou změnou bylo zavedení centrálního registru čestných prohlášení pro všechny celostátní a komunální politiky.

Proti se okamžitě postavila opozice v čele s ODS. Ta tvrdí, že všeobecná znalost toho, jaké (dejme tomu) obrazy má doma neuvolněný radní v malém městečku, povede k ještě většímu odmítání politického angažmá. A posílí fízlovací mánii části české veřejnosti.

Podstatné je však něco jiného. Konkrétně pozměňovací návrhy poslanců Chvojky (ČSSD) a Plíška (TOP 09). Ty směřují proti politicko-ekonomicko-mediálnímu impériu Andreje Babiše a jeho vlivu na politiku. Mladý sociální demokrat Chvojka předložil ve druhém čtení návrh, aby člen vlády nemohl být ovládající osobou obchodních korporací. To je úder mířící na propojení státu a Babišova Agrofertu. Současně navrhuje, aby ministr nemohl vlastnit média.

Poslanec Plíšek zase navrhuje, aby se firma, v níž má ministr čtvrtinový a větší podíl, nemohla účastnit veřejných výběrových řízení. To je rána přímo mezi Babišovy oči, protože od doby, co je ministrem financí, se prakticky zdvojnásobil zisk Agrofertu. Jen loni vzrostl o 40 procent.

Klíčová událost ve věci zákona se odehraje za dva týdny. Ústavně-právní výbor má dát stanovisko k uvedeným pozměňovacím návrhům. Pokud se ve výboru většina vysloví pro, nic nebude bránit tomu, aby rozhodující hlasování proběhlo už koncem září.

Z hlediska politické taktiky je důležité, že pokud novela zákona o střetu zájmů nebude schválena teď na podzim, nebude možná vůbec. Situace je v mnoha ohledech složitá. Vládní ANO a zbytky Úsvitu, které rotují kolem Babišovy strany, budou proti. ODS je sice proti jednomu ustanovení zákona, ale očekává se, že většina poslanců zákon nakonec podpoří. KDU-ČSL je tradičně rozdělena.

Předseda Bělobrádek a místopředseda Bartošek se vyjádřili k návrhům kladně, zatímco probabišovsky orientovaný ministr Jurečka váhá. Rozhodnout by nakonec mohli komunisté. A komunistický předseda Filip má na Babiše zlost, protože ministr před sjezdem KSČM podpořil jeho protikandidáta na předsedu Skálu.

Že je zákon o střetu zájmů potřebný, ukazuje skandál z minulých dní – Babiš se má zpovídat před úředníky přestupkové komise. Podle stávajícího zákona o střetu zájmů totiž ministr nesmí být v kontrolních a řídicích orgánech podnikajících firem. Babiš má funkci v německé chemičce a hrozí mu pokuta. Pokud by byla přijata tvrdá novela zákona, nemohl by se podobně zaháčkovaný ministr vůbec účastnit rozhodování o jiných hráčích na trhu.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex