Brabec si chválí bezhotovostní platby za šrot. Kov mizí za hranice, tvrdí sběrny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova, E15

Zavedení bezhotovostní platby za výkup kovového šrotu, které platí od března, má podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) pozitivní dopad. Ve srovnání letošního a loňského března totiž podle něj klesla trestná činnost související s výkupem kovů o 62 procent.

„Je zjevné, že ta vyhláška přinesla nějaký efekt mezi březnem 2014 a březnem 2015, kdy začala fungovat. Policie je velmi spokojená,“ uvedl Brabec.

Opatření kritizovali majitelé sběren, podle kterých nařízení omezuje jejich podnikání a zloděje stejně neodradí. Právě v Moravskoslezském kraji poukazovali také na to, že se kovový šrot z příhraničí bude vyvážet do Polska, kde je jeho výkup podstatně méně omezován.

Celníci navyšují kontroly

Podle Brabce ale ministerstvo nezaznamenalo signály, které by nasvědčovaly nějakému masivnímu vývozu kovového šrotu za hranice. „Vždycky docházelo k určitému vývozu železného šrotu do Polska, protože tam ty výkupní ceny byly vyšší. Jenom chci upozornit, že ten výkup nepodléhá zákonu o odpadech do 20 kilogramů,“ uvedl Brabec.

Kvůli možnosti vývozu šrotu za hranice navíc celní správa zintenzivnila namátkové kontroly vozidel mířících do Polska a zjišťovala. „Pak musíte mít určitá povolení a jsou za to citelné pokuty,“ uvedl Brabec.

Řekl, že o tomto tématu by mohl hovořit při na pondělní schůzce s polským protějškem Marciejem Grabowským. „Určitě to otevřeme, protože Polsko to dneska nějakým způsobem nereguluje a já určitě rád sdělím panu ministrovi naše zkušenosti, protože mimo jiné od 1. ledna 2016 velmi přísnou regulaci zavádí Slovensko,“ řekl Brabec.