Bratři Zemkovi podali kvůli trestům za podvody se solárními elektrárnami ústavní stížnost

Zdeněk Zemek majitel Z-Group

Zdeněk Zemek majitel Z-Group Zdroj: E15 Anna Vackova

Zdeněk Zemek
Majitel Slovácka Zdeněk Zemek
3
Fotogalerie

Bratři Alexandr a Zdeněk Zemkovi podali ústavní stížnosti v kauze solárních elektráren na Chomutovsku. Za přípravu závažného podvodu v souvislosti s údajně nedokončenými elektrárnami dostali oba nepodmíněné tresty šest let a devět měsíců vězení.

Ústavní soud podle veřejných justičních databázi obdržel v kauze nejméně čtyři stížnosti, které řeší pod různými spisovými značkami. Podle informací ČTK jsou pisateli právě Zemkové jako majitele elektráren, další stížnosti podali Vladimír Čimpera a Jaroslav Krym. První si vyslechl čtyřletý trest, druhý si má odpykat sedm let.

Dovolání většiny obžalovaných loni v prosinci odmítl Nejvyšší soud. Konstatoval, že o vině nejsou pochybnosti a že není důvod ustoupit od trestní represe. "Nebyly přitom zjištěny žádné takové okolnosti, které by z hlediska celospolečenských zájmů mohly vést k úvahám o byť částečné omluvitelnosti jednání obviněných tak, aby bylo možno učinit závěr o nenaplnění míry společenské škodlivosti předmětného jednání," rozhodl Nejvyšší soud.

Zároveň ale nejvyšší instance nařídila Krajskému soudu v Brně aby zpřesnil důvody zproštění bývalé šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové. Musí znovu rozhodnout také o někdejší vedoucí odboru licencí ERÚ Michaele Schneidrové, kterou v prosinci nechal Nejvyšší soud propustit z výkonu sedmiletého trestu. Krajský soud bude znovu jednat v září.

Dalšími odsouzenými byli Karel Šupina s trestem 5,5 roku a Jan Hudeček se sedmi lety vězení nepodmíněně. Vitáskovou Krajský soud v Brně původně poslal na 8,5 roku do vězení. Vrchní soud v Olomouci ji ale zprostil obžaloby.

Podle verdiktu majitelé elektráren Saša - Sun a Zdeněk - Sun neoprávněně dostali licence na základě nepravdivých revizních zpráv. Zároveň tak získali právo na výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu dodanou do veřejné sítě, která platila pro elektrárny zprovozněné a řádně licencované do konce roku 2010. Zemkové v minulosti pochybení popírali.

Obžalobě pro solární podvod čelí v jiném procesu také miliardář Zdeněk Zemek starší, otec bratrů Zemkových. I on podle obžaloby s pomocí falešných revizních zpráv a předávacích protokolů získal licenci na provozování své solární elektrárny v Chomutově, přestože ještě nebyla hotová. Před Krajským soudem v Brně zatím Zemek starší nestanul, omluvil se kvůli zdravotním problémům. I v této kauze figuroval technik Hudeček, dostal takzvaný společný trest 7,5 roku vězení.