Brněnští lidovci projednají nabídku ANO na vznik pětikoalice

Brno

Brno Zdroj: CC BY SA 2.0: Kurt Bauschardt via Flickr

Městský výbor KDU-ČSL v Brně dnes navečer projedná nabídku ANO a jeho partnerů Žít Brno, Strany zelených a TOP 09 na vznik pětikoalice. Novinářům to dnes řekl předseda brněnských lidovců Jiří Mihola. Lidovci mají nyní uzavřenou dohodu s ČSSD o hledání nových koaličních partnerů, kterou by v případě vstupu do pětikoalice museli vyřešit. Mihola neřekl, zda se kloní k návratu ke starým koaličním partnerům, nebo k pokračování ve spolupráci s ČSSD.

V Brně se v dubnu rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Lidovci mají dohodu s ČSSD. ANO, Žít Brno a SZ přibraly TOP 09, ale ani jeden z bloků nemá většinu v zastupitelstvu. ANO nabídlo pětikoalici jak KDU-ČSL, tak ČSSD. Dříve se jednalo i o šestikoalici, jednání ale nebyla úspěšná.

U lidovců jsou dva názory. Bývalá primátorova náměstkyně Klára Liptáková, jež před týdnem spolu s dalšími radními složila funkci, nechce porušit dohodu s ČSSD, bývalý radní Daniel Rychnovský se kloní k návratu k ANO. „Rozhodující slovo bude mít městský výbor, ne názor jednotlivce, ať by byl jakkoliv dobře myšlený. Názory mohou být různé, ale je potřeba najít společný postup vedoucí k reálnému řešení, aby se situace posunula dál,“ uvedl Mihola. Jednotlivci by se podle něj měli podřídit rozhodnutí výboru.

Pouze jsme dostali nabídku od ANO a městský výbor se jí bude zabývat. Chceme najít takové řešení, aby tady zavládly normální poměry a vznikla funkční koalice

Naposledy výbor jednomyslně rozhodl o společné dohodě lidovců se sociálními demokraty. Pokud by se KDU-ČSL rozhodla pro návrat k ANO, musela by dohodu vyřešit. Mihola ani nenastínil, ke které straně se kloní. „Pouze jsme dostali nabídku od ANO a městský výbor se jí bude zabývat. Chceme najít takové řešení, aby tady zavládly normální poměry a vznikla funkční koalice, která bude pracovat pro město Brno,“ dodal Mihola.

Primátor Petr Vokřál (ANO) už dříve řekl, že doufá v brzké vyřešení situace. Za nejlogičtějšího partnera pro pětikoalici označil právě KDU-ČSL, která už v koalici byla, ale nabídku dal i ČSSD. Podle brněnského předsedy ČSSD Olivera Pospíšila však sociální demokraté dohodu s lidovci neporuší, nepůjdou bez nich do koalice, a proto nabídku ANO nepřijmou.

ANO má 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSL shodně po sedmi, ODS jich má pět, SZ, TOP 09 a KSČM po čtyřech a poslední mandát má nezařazený Tomáš Kratochvíl, kterého ANO loni vyloučilo ze svých řad.