Brusel Česku na dotacích neproplatí až 25 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Po auditech v tuzemských dotačních programech dospěla Evropská komise (EK) k předběžnému návrhu neproplatit Česku kvůli různým chybám při čerpání dotací asi miliardu eur, tedy zhruba 25 miliard korun. Jednání s komisí ale budou pokračovat dál a je pravděpodobné, že nakonec bude neproplacená částka nižší. Pokud to navíc české úřady stihnou, budou moci peníze vyčerpat na náhradní projekty, uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

„Pozice šetřených programů je složitá, věřím však, že toto není finální částka, je potřeba se ale dobře připravit na jednání s auditory Evropské komise,“ sdělil náměstek. Největším „hříšníkem“ je Operační program Doprava. Většina peněz, které nyní EK navrhuje Česku neproplatit, šla k příjemcům dotací právě touto cestou. Brusel má též pochybnosti o výdajích dotačních programů Životní prostředí, Severozápad a Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Ministerstvo pro místní rozvoj už na jaře v analýze pro vládu uvedlo, že celkem může být ohrožených až 33 miliard korun. Zda se nakonec částka, kterou Česku Brusel nezaplatí, přiblíží k tomuto odhadu, bude záviset také na výsledcích dalších auditů. Jeden z nich se nyní koná v Regionálním operačním programu Střední Čechy v souvislosti s úplatkářskou kauzou bývalého hejtmana Davida Ratha.

Jestliže EK peníze Česku skutečně nezaplatí, prohloubí se tím schodek veřejných rozpočtů. Peníze totiž příjemci dotací dostávají z národních zdrojů, Brusel je státu proplácí až zpětně. Když ale evropští úředníci narazí na chyby, můžou proplácení zastavit. „Prostředky sice nepropadnou, ale je klíčové, aby byl v těchto programech dostatek projektů se správně vynaloženými výdaji, které budou moci být proplaceny z evropských zdrojů,“ řekl Braun.

Potíže s čerpáním dotací v České republice kulminovaly v první polovině roku. EK tuzemským úřadům vytkla zvláště nedostatky s kontrolou a auditem. Od března proto ministerstvo financí nežádalo Brusel o zpětné proplácení dotací, které stát příjemcům vyplácí nejdříve z vlastního rozpočtu. Následovaly audity v několika dotačních programech, včetně největších - Dopravy a Životního prostředí.

EK ve druhé polovině července oznámila, že Česko uskutečněním takzvaného akčního plánu stav zlepšilo, a může tedy znovu žádat o proplácení dotací. Přesto ale evropské peníze podle nově zveřejněných údajů MMR dál na začátku září neproudily do osmi z 18 operačních programů, které tuzemské úřady spravují. Komise s nimi totiž řeší podezření na různé nesrovnalosti zvlášť.