Budou chybět byty, parkoviště i hřiště. Radnice ruší kvůli vládě investice za miliardy

Advokátka Markéta Vaňková (41) se za ODS uchází v komunálních volbách o post primátorky města Brna.

Advokátka Markéta Vaňková (41) se za ODS uchází v komunálních volbách o post primátorky města Brna. Zdroj: Blesk:Pro Blesk: Markéta Vaňková

Epicentrum - Zdeněk Hřib
Pražský primátor Zdeněk Hřib na tiskové konferenci.
3
Fotogalerie

Za koronovirová opatření včetně částečné úhrady kompenzačního bonusu pro živnostníky a společníky malých firem, kterou vláda přenese na obce a kraje, zaplatí samosprávy miliardy korun. Třetinový podíl na pokračování takzvané „pětadvacítky“ odklepnutý Poslaneckou sněmovnou připraví radnice až o 11 miliard a kraje o čtyři miliardy. Musejí proto rušit nebo odkládat plánované investice. Kabinet Andreje Babiše (ANO) slibuje centrálně přidělované dotace.

Hlavnímu městu způsobí podíl na bonusu, tedy výpadek z takzvaných sdílených daní ztrátu 3,2 miliardy korun. „Jsme rádi, že vláda nahrazuje živnostníkům příjmy. Jenže to dělá bez jakékoliv komunikace s kraji a obcemi z jejich peněz,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že suma by pokryla výstavbu devíti set bytů 2+1, opravu sto kilometrů silnic nebo vybudování deseti nových škol.

Vedení Prahy očekává, že celkový účet za koronovir dosáhne 12 miliard korun. Brno vyčíslilo propad daňových příjmů na 1,8 miliardy, z toho 400 až 600 milionů spolkne pomoc OSVČ. „Tyto kompenzace má řešit stát, protože dopad do rozpočtů měst a obcí už je beztak velký,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).   

Hřib nepředpokládá, že by zastavil už rozběhnuté investice, jako je metro D nebo rekonstrukce Václavského náměstí. Zahajování dalších projektů však považuje za problematické.

Brno sáhne do úspor z minulých let, kde má 800 milionů korun. „A asi miliardu si půjčíme,“ upřesnila šéfka finančního výboru Andrea Pazderková. Některé velké investice, jako je například stavba atletické haly, magistrát zřejmě odloží.

Škrtat se chystá i Příbram, zastaví mimo jiné rekonstrukci akvaparku. Mladá Boleslav posílá k ledu stavbu multifunkčního hřiště a Liberec opravy základních škol. Ve městě nepřibudou ani nová parkovací místa. Šetřit musí i Zlín, který stopne investice za dvě stě milionů korun.

Svaz měst a obcí vyčíslil celkovou hodnotu zhruba 10 tisíc zrušených projektů na 8,4 miliardy korun a přibližně třiadvaceti tisíc odložených na 27,6 miliardy. „Když obce nemohou investovat, nedají práci firmám. Výsledkem bude skomírající ekonomika,“ řekl předseda SMO František Lukl. „Zatímco česká vláda bere radnicím peníze, rakouská je podpoří jednou miliardou eur,“ podotkl.

Šéfka státní pokladny Alena Schillerová (ANO) reagovala slovy, že stát poskytne obcím a krajům dotace za deset miliard korun. Mechanismus jejich rozdělení má připravit ministerstvo pro místní rozvoj.

„Na rozdíl od podílu na daních všichni dotace nedostanou. Co budou dělat obce, které nebudou vybrány?“ namítá předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Připomněl, že dotace navíc nejsou stoprocentní a radnice musejí takto podpořené projekty spolufinancovat.