Budoucí prezident volá po předčasných volbách

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Nastupující prezident Miloš Zeman si myslí, že by se měly co nejdříve konat předčasné volby. V rozhovoru v České televizi uvedl, že nynější vláda se opírá o stranu LIDEM, kterou nikdo nevolil. Je to prý jeho občanský názor, který ale jako prezident nebude skrývat.

„To není de facto vláda, která vzešla ze svobodných voleb, protože minimálně stranu LIDEM nikdo ve svobodných volbách nevolil,“ zdůraznil Zeman, kterého dnes na Pražský hrad poslaly hlasy 54,8 procenta voličů, kteří přišli k druhému kolu prezidentských voleb. Zeman míní, že pokud vládu drží strana, kterou nikdo nevolil a je tvořena jen přeběhlíky z Věcí veřejných, bylo by na místě, aby byly předčasné volby. Do Parlamentu by se podle něj měly dostat jen ty strany, které volilo alespoň pět procent občanů.

Pro vládu premiéra Petra Nečase (ODS) s osmi procenty veřejné podpory by podle Zemana bylo záchranou, kdyby se konaly předčasné volby.

Každý prezident je povinen respektovat vládu, která vzešla ze svobodných voleb, řekl Zeman. Kromě nikým nevolené strany LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake připomněl Zeman také, že post ministryně kultury obsadilo hnutí Starostové a nezávislí. Starostové jsou partnerským hnutím TOP 09 ministra zahraničí a Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga.

„Tak kde to jsme? Kdyby tady byla jasná většina vlády, tak prezident musí sklopit uši a říci, 'je to výsledek svobodných voleb', a nemůžu s tím nic dělat,“ poznamenal Zeman. Poukázal pak na přítomnost dříve vládních a nyní opozičních Věcí veřejných ve Sněmovně a setrvávání LIDEM ve vládě. Strana vicepremiérky je podle ní účastna v kabinetu jen proto, aby si „uchovala koryta“.

Zeman, kterému dnes ke zvolení pogratuloval premiér Nečas, dnes opět připomněl svůj odpor vůči krokům jeho vlády, jako jsou důchodová či penzijní reforma nebo církevní restituce.

Nečas: Zeman se pohybuje na standardním hřišti

Premiér Nečas nově zvolenému prezidentovi Zemanovi pogratuloval. Podle Nečase je Zeman standardním politikem, který se pohybuje na standardním politickém hřišti. Premiér doufá, že nový prezident bude navazovat na dosavadní ústavní zvyklosti. Poraženému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), kterého jeho ODS v druhém kole přímé volby prezidenta podporovala, premiér poděkoval za volební boj, který především v druhém kole odvedl.

„Jsem přesvědčený, že Miloš Zeman je logickým kandidátem na prezidenta republiky. Řekl bych, že z těch, kteří kandidovali, je nejpřirozenějším kandidátem, protože polistopadová éra české politiky vygenerovala tři nejsilnější osobnosti, což byl Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman,“ řekl novinářům Nečas.

„Přestože jsme v řadě otázek, především těch sociálněekonomických, na opačné straně politického spektra, jsem přesvědčen, že ta spolupráce bude fungovat naprosto standardně a běžně,“ uvedl premiér.

Nečas už s oběma kandidáty telefonicky hovořil. Se Zemanem se domluvil, že se setkají ještě před tím, než bude nový prezident na začátku března uveden do funkce.

Nečas také ocenil všechny voliče, kteří přišli k volbám. Podle něj je to signál, že česká veřejnost se o prezidentské volby zajímala. Podle Nečase je nyní potřeba zklidnit politickospolečenskou atmosféru, která se podle něj především před druhým kolem volby vyhrotila a „vyhloubila nejeden příkop v rodinách, společenských skupinách i pracovních kolektivech“.

Vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake věří, že se Zeman nyní zasadí o „zasypání příkopu, který rozdělil společnost v rámci kampaně pro druhé kolo“. „Věřím také, že bude prezidentem sjednocujícím a nadstranickým. Přeji vítězi voleb ve funkci hlavy státu nadhled a velkorysost,“ uvedla ve svém prohlášení.