Burian je znovu šéfem Národního divadla. Rusnok to nařídil

Odvolaný ředitel Národního divadla Jan Burian.

Odvolaný ředitel Národního divadla Jan Burian. Zdroj: CTK

Premiér Jiří Rusnok nařídil ministru kultury Jiřímu Balvínovi, aby vrátil do vedení Národního divadla ředitele Jana Buriana, kterého ve čtvrtek odvolal. Odvolaný ředitel se vrátit do funkce.

Rusnok nařídil Burianův návrat na dnešní ranní schůzce. „Kulturní fronta nežádá otevřená výběrová řízení, tudíž není potřeba tuto poptávku – když neexistuje – uspokojovat. Pro nás bude jednoduší, když nominovaný ředitel svou funkci zahájí. Skutečně jsem požádal pana ministra, aby své rozhodnutí vzal zpět,“ vysvětlil premiér svou intervenci.

Balvín odvolal Buriana v den, kdy nastupoval do funkce. Svůj krok zdůvodnil tím, že instituce s přídomkem národní považuje za natolik výjimečné, že by jejich ředitel měl vyjít výhradně z otevřeného výběrového řízení. „V institucích, zvláště s přídomkem národní, je třeba obsazovat řídící pozice na základě výsledků veřejného výběrového řízení, což se v tomto případě nestalo. Jenom tak lze zajistit, že při jakékoliv změně na politické scéně nebude docházet k neustálým změnám v obsazování řídících funkcí,“ uvedl Balvín.

Burianovo odvolání strhlo vlnu protestů z mnoha stran. Na protest rezignovalo vedení opery Národního divadla a Státní opery Praha. Nedlouho po té odešel i šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal. K protestnímu odchodu se odhodlali i někteří herči Zlaté kapličky jako například Miroslav Donutil, Jan Dolanský, Martin Pechlát, Filip Rajmont, Alois Švehlík, Pavla Beretová a Eva Salzmannová, Richard Krajčo, Ondřej Pavelka a David Prachař.

Miroslav Donutil podle Radiožurnálu oznámil, že se do Národního divadla nehodlá vracet. Richard Krajčo zase podmínil svůj návrat do odstoupením Jiřího Balvína.

Jana Buriana, který dlouhá léta vedl plzeňské divadlo J. K. Tyla, počátkem roku jmenovala tehdejší mistryně kultury Alena Hanáková po sporech kolem náhlého odvolání ředitele Ondřeje Černého loni v září. Buriana doporučil jako jediného kandidáta tým expertů, který se situací v této instituci od loňského roku zabýval.