Bývalá šéfka dopravního podniku: Trestní oznámení mě mělo zdiskreditovat

Magdaléna Češková

Magdaléna Češková Zdroj: Tereza Capkova

Bývalá šéfka a současná pověřená ekonomická ředitelka pražského dopravního podniku Magdalena Češková odmítla nařčení, že nevypovězením platných smluv na poskytování IT služeb jednala protiprávně. Podala zároveň trestní oznámení na neznámého pachatele, který podle ní předal policii nepravdivé dokumenty týkající se její osoby.

Češková podle anonymního oznámení nevypověděla údajně nevýhodné smlouvy s firmou Computer Sciences (CSC), která se stará o IT služby dopravního podniku.

Původní platnost smluv měla skončit letos, jejich neukončením ale došlo k automatickému prodloužení o jeden rok. Češková se tak měla dopustit porušování povinnosti při správě cizího majetku. Trestní oznámení jí vytýká i to, že několikanásobně překročila limit sjednané zakázky.

Podle Češkové však žádný finanční limit překročen nebyl, protože žádný limit nebyl ani sjednán. V nabídce vítěze tendru v roce 2008 byla sice uvedena částka 60 milionů korun, šlo ale prý pouze o ocenění modelového příkladu. Podnik firmě CSC zaplatil za tři roky provozu necelých 800 milionů, podle Češkové to však odpovídalo reálné potřebě dopravního podniku i cenám uvedeným v nabídce CSC. 

„Z podaného trestního oznámení na mou osobu je zřejmé, že byly použity nesprávné údaje a zcela účelová tvrzení, která mě měla měla za cíl zdiskreditovat a vystavit mně trestnímu stíhání,“ uvedla Češková.

Rámcovou smlouvu na IT služby se společností CSC dopravní podnik uzavřel na základě zadávacího řízení 14. února 2008. Platnost dokumentu měla vypršet 14. února 2011. „Tuto smlouvu nebylo možné vypovědět, bylo pouze možné ukončit její platnost dohodou či odstoupením z taxativně vymezených důvodů,“ konstatovala Češková.

Na základě této smlouvy posléze podnik podepsal ještě další prováděcí smlouvy, z nichž jsou v současnosti v platnosti ještě čtyři. „Rámcová smlouva byla ukončena v únoru 2011 a členkou představenstva jsem se stala v prosinci 2011,“ konstatovala Češková. Platnost smlouvy podle ní tak vypršela ještě před jejím působením.

V současnosti připravuje podnik novou koncepci IT, která má částečně vrátit některé služby zpět do podniku. Městská společnost by si tak měla sama obstarávat například správu aplikací a koncových zařízení.

: