Bývalý šéf zelených Bursík bude kandidovat do Senátu za TOP 09

Martin Bursík

Martin Bursík Zdroj: E15 Anna Vackova

Exministr životního prostředí a někdejší předseda Strany zelených Martin Bursík bude kandidovat za TOP 09 do Senátu v Praze 1. Získal podporu výkonného výboru této strany. Senátorem za tento volební obvod je nyní ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz (za ODS).

„TOP 09 rozhodla o tom, že moji kandidaturu podpoří a bude mne kandidovat do Senátu - bez ohledu na to, že jsem členem Liberálně ekologické strany,“ prohlásil Bursík.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová ČTK řekla, že Bursík je demokrat a proevropský politik. Ze sněmovních stran je TOP 09 podle ní zase hodnocena jako strana s nejodpovědnějším přístupem k životnímu prostředí.

Bursík uvedl, že ho s TOP 09 spojuje mnoho témat. Vyjmenoval důraz na lidská práva, kritiku nynější vlády za změnu politiky vůči Číně a Tibetu, principiální postoj k Rusku, odmítání relativizace zla a zločinů komunismu i odmítání oligarchy Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO a ministra financí.

„Těší mne, že jsme s Karlem Schwarzenbergem opět na jedné lodi,“ napsal ve svém vyjádření Bursík. Nynější předseda TOP 09 byl v minulosti ministrem zahraničí za zelené.

TOP 09 podpoří i nominanty občanských demokratů

Už dřív TOP 09 vybrala kandidáty do 17 z 27 senátních obvodů, v nichž se na podzim volby uskuteční. Ve třech dalších podpoří nominanty ODS. V doplňovacích senátních volbách v Praze 10 bude v září za TOP 09 kandidovat instruktorka cvičení pilates Renata Sabongui. Místo senátora uvolnil Jaromír Štětina, který se stal za TOP 09 a Starosty europoslancem.

Bursík vede LES

Martin Bursík loni v srpnu založil novou partaj Liberálně ekologickou stranou (LES), s níž se chtěl zúčastnit předčasných sněmovních voleb, což si ale nakonec rozmyslel a volbám se vyhnul. Letos v únoru se pak nechal zvolit předsedou strany. Na ustavujícím sněmu v pražské Národní technické knihovně jej v tajné volbě zvolilo všech 74 přítomných delegátů, přičemž bývalý lídr zelených neměl protikandidáta.

První místopředsedkyní strany se stala známá filmová dokumentaristka Olga Sommerová, která získala 68 hlasů. Strana přilákala řadu dalších osobností. Jako druhého místopředsedu zvolili delegáti sociálního a kulturního ekologa, vysokoškolského pedagoga Ivana Ryndu. Tak jako Sommerová kandidoval na funkci jako jediný.