Čas pro jednání s Volkswagenem o gigafactory u Plzně se blíží ke konci, uvedl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že čas pro rozhodnutí o gigafactory v Česku se krátí.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že čas pro rozhodnutí o gigafactory v Česku se krátí. Zdroj: Úřad vlády ČR

Čas, po který může Česko jednat s automobilkou Volkswagen o umístění továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory, na Plzeňsku, se blíží ke konci. Po středečním jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj je třeba, aby jednání v dohledné době dospěla k výsledku. V případě oddalování rozhodnutí by se Česko mělo soustředit na další strategické projekty.

Volkswagen vybírá z několika evropských zemí lokalitu pro umístění gigafactory, s Českem jedná o areálu armádního letiště v Líních u Plzně. Fiala řekl, že příprava oblasti pro případné umístění továrny přináší české vládě politické i ekonomické náklady. „Musí to vést k nějakému výsledku v dohledném čase. I mně se zdá, že čas, po který můžeme mít připravenu tuto lokalitu, můžeme dál jednat, se pomalu blíží ke konci,“ řekl premiér.

Podle něj nazrává čas k tomu, aby česká strana věděla, zda vývoj směřuje k úspěchu projektu. Česko bude s německou automobilkou dál jednat, ale pokud se bude rozhodnutí dál oddalovat, bude se vláda muset soustředit na jiné rozjednané strategické projekty, podotkl premiér.

Česko nemůže čekat věčně

Německá média ve středu citovala českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN), že Česko nemůže čekat věčně a potřebuje rozhodnutí do konce roku. „Nemůžeme čekat věčně, musíme se rozhodnout ještě letos,“ prohlásil Síkela podle agentury DPA pro čtvrteční list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Thomas Schmall z představenstva Volkswagenu ale podle DPA uvedl, že na rozhodnutí není žádný spěch. V nejzazším případě podle něj může koncern rozhodnout až v roce 2025.

Volkswagen vybírá mezi Polskem, Maďarskem a Líněmi, kde by továrna zaměstnala do 4000 lidí. Její stavbu odmítají místní aerokluby a piloti využívající záložní armádní plochu, v některých okolních obcích se podepisuje petice proti stavbě. Stát investici podporuje, chce v místě postavit strategický podnikatelský park. Vláda loni v červenci stanovila klíčové stavby v lokalitě a je připravena na ně uvolnit devět miliard korun.

Geologické podloží v Líních je vhodné pro gigafactory

Lokalita letiště Líně u Plzně je podle odborníků, kteří zpracovávali geologický posudek pro státní agenturu CzechInvest, vhodná pro vybudování strategického podnikatelského parku. Ve středu to řekl mluvčí státní agentury CzechInvest David Hořínek. 

„Dopady historické těžby uhlí na Plzeňsku na posuzovanou lokalitu Líně jsou zcela nulové. V místě připravovaného průmyslového parku se historicky netěžil ani kaolin. Z geologické stavby lokality je zřejmé, že v prostoru letištní plochy a zamýšleného podnikatelského parku se zdroje kaolinu vůbec nenacházejí,“ uvedl Michal Kofroň, geolog a jednatel firmy G-Consult, jež zpracovala geologickou studii pro CzechInvest, který je vládou pověřený přípravou podnikatelského parku. Dobrý stav lokality podle Kofroně potvrzují i letecké snímky z let 1938 až 1995, které ukazují, že bývalý závod Moguntia netěžil v oblasti vymezené pro park, ale v jejím sousedství.