Část rektorů bude bojkotovat oslavy 28. října, Zeman opět dva z nich nepozval

rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer

rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman znovu nepozval na oslavy 28. října na Hradě rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. Hlava státu se tak zachovala stejně jako v posledních dvou letech. Česká konference rektorů (ČKR) s tímto postupem zásadně nesouhlasí a považuje ho v souvislosti se státním svátkem za zcela nedůstojný. K bojkotu této akce ze strany rektorů ale ČKR nevyzývá. Z vyjádření některých rektorů ale vyplývá, že se rektoři dohodli, že na Hrad nepůjdou.

Uvedl to například rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák. „Oslav na Hradě se nezúčastním. Dohodla se na tom Česká konference rektorů po opakovaném nepozvání rektorů Masarykovy a Jihočeské univerzity,“ řekl.

Oslav se nezúčastní ani nový rektor Ostravské univerzity Jan Lata. „Vzhledem k přetrvávající situaci, kdy na slavnostní shromáždění k výročí vzniku Československé republiky nejsou opakovaně zváni rektoři dvou vysokých škol, ve shodě s ostatními rektory nepovažuji za možné se tohoto shromáždění zúčastnit,“ uvedl.

Ze solidarity s kolegy na Hrad nepůjde ani rektor Vysoké školy chemicko-technologické Karel Melzoch. Zatím bez bližšího zdůvodnění se omluvil také rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Nepřijedou ani rektoři z Ústí nad Labem, Olomouce, Liberce nebo Plzně.

Jiná pozice

Pozvání naopak přijme rektor brněnské Univerzity obrany Bohuslav Přikryl, která je jedinou vysokou vojenskou školou v České republice. „Podle svých slov vnímá argumenty svých kolegů-rektorů, kteří na akci nebudou přítomni. Na druhé straně je ale jeho pozice jiná. Své pozvání od prezidenta, tedy vrchního velitele ozbrojených sil v České republice, vnímá coby generál v poněkud jiné rovině než rektoři civilních škol,“ řekl mluvčí univerzity Vladimír Šidla.

„Když jsem zrušil pozvání norské velvyslankyně, tak mnoho českých politiků pravdivě konstatovalo, že prezident má právo pozvat koho chce. Stejně tak nikomu neberu právo, aby toto pozvání, pokud pozván byl, odmítnul. Žijeme ve svobodné společnosti,“ komentoval Zeman informaci o tom, že rektoři na oslavy nepůjdou.

Trest pro neposlušné

Třetí rok se opakuje stejný příběh. Pozvánka na Hrad znovu nedorazila k rektorům, kteří měli s prezidentem v minulosti spory. Bek nenechal Zemana vystoupit ve škole z obavy před volební agitací a Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, kterého Zeman odmítal jmenovat profesorem.

O tom, že se postoj hlavy státu zřejmě nezmění, svědčilo už letní předávání jmenovacího dekretu znovuzvolenému rektorovi Masarykovy univerzity ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD). Tradičně předává jmenovací dekrety rektorům Zeman na Hradě.

Bek s pozvánkou na 28. října ani nepočítal. „Mně to nepřekvapilo. Naopak kdybych to pozvání dostal, tak by to hodně překvapilo všechny mé známé, kteří by si mysleli, že jsem musel udělat něco strašného,“ řekl dnes ČTK. V době státního svátku bude na pracovní cestě s univerzitní delegací v Izraeli. Státní svátek se chystá oslavit na tamní české ambasádě.

Porušení tradice

Česká konference rektorů v souvislosti v nepozváním vrcholných představitelů dvou univerzit připomněla, že na shromáždění k výročí založení Československé republiky bývali tradičně zvány české veřejné a státní vysoké školy reprezentované svými rektory. „Tato tradice byla v uplynulých dvou letech porušena a vše nasvědčuje tomu, že se tento neblahý precedens bude letos znovu opakovat,“ uvedli rektoři.

Univerzity bývaly podle nich plošně zastoupeny jako centra vzdělání, poznání a tvůrčí činnosti, která mají klíčovou úlohu v rozvoji celé společnosti. Na Zemanově postoji nic nezměnila ani stanoviska řady lidí a institucí, že okruh zvaných osob na toto oficiální, vysoce reprezentativní shromáždění nemůže být ovlivňován případnými neshodami.

Když prezident tyto dva rektory nepozval loni, nechal se slyšet, že tím hájí prestiž hlavy státu a všech budoucích prezidentů. Potvrdil tehdy, že jde o odvetu za předchozí spory.

Řada rektorů nepřišla

Loni řada rektorů na Hrad nepřišla. Z účasti se ale většinou omluvili kvůli jiným povinnostem, nikoliv na protest kvůli selekci zvaných. Hned pět rektorů například slavilo státní svátek na českém velvyslanectví v Dillí během pracovní cesty po Indii.

S případnou neúčastí pozvaných rektorů nesouhlasí právník a odborník na ústavní právo Václav Pavlíček. „Myslím, že to je čest pro každého pozvaného,“ řekl ČTK. „Mohu se s hlavou státu neshodnout, ale s tím se nemůže změnit můj vztah k symbolu novodobé české státnosti,“ dodal profesor, který byl několikrát na oslavy státního svátku 28. října na Hrad pozván.