Část Smetanova nábřeží se má na zkoušku uzavřít pro auta. V pražské koalici vyvolal návrh spory

Smetanovo nábřeží v centru Prahy.

Smetanovo nábřeží v centru Prahy. Zdroj: Blesk:Tomáš Vrbenský

Smetanovo nábřeží v centru Prahy.
2
Fotogalerie

Od soboty má začít zkušební uzavírka části pražského Smetanova nábřeží směrem od Národního divadla. Alespoň to oznámil pražský magistrát. Namísto jízdního pruhu pro auta by se na zhruba dvousetmetrovém úseku měly objevit předzahrádky a dojít k oživení jinak dopravně vytížené trasy. Části koalice se ale rychlé zavádění opatření nelíbí.

„Na Smetanově nábřeží tvoří individuální automobilová doprava menšinových 15 procent, chodců je zde 52 procent. Od roku 2009 se zde jejich počet skoro zpětinásobil. Místo se dá snadno objet a nepředpokládáme zásadní komplikace. Dopravní situaci budeme nepřetržitě monitorovat sčítači,“ uvedl k projektu, který má běžet do konce léta, náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Jenže zástupci části magistrátní koalice z TOP 09 a KDU-ČSL se proti plánu Scheinherra nyní ohradili a chtějí o něm ještě diskutovat. „Problematiku Smetanova nábřeží jsme projednávali na klubu. Vnímáme pozitiva i negativa. Naší jedinou podmínkou je projednání s Prahou 1, jelikož všechny procesy ve městě se takto standardně řeší,“ uvedl k tomu náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09).

Předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09) však uvedl i jiné podmínky. „Jsem přesvědčen, že na omezení by se měly dohodnout všechny tři subjekty pražské koalice. Obávám se, že takovýto zbrklý krok může vést k dopravnímu kolapsu v centru,“ tvrdí Pospíšil.

Do místa uzavírky mohou nyní vjíždět pouze auta z Národní třídy, objízdná trasa vede ulicemi Karoliny Světlé a Divadelní. Podle informací deníku E15 však není současné vedení Prahy 1 omezení průjezdu nakloněno. Se svedením aut mimo Smetanovo nábřeží přitom počítá Plán udržitelné mobility schválený zastupitelstvem hlavního města i starší usnesení zastupitelů v Praze 1.

Pospíšil je ve sporu se zbývajícími koaličními stranami, Prahou sobě a Piráty, opakovaně. Na přelomu roku výrazně kritizoval práci primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), až strany vedly dohodovací řízení. Loni se zase angažoval v kauze navrženého odvolání šéfa Pražské plynárenské.