Částečná uzavírka metra může trvat i několik dnů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Částečná uzavírka metra může trvat i několik dnů, řekl dnes na tiskové konferenci ředitel pražského dopravního podniku Milan Křístek. Hladina Vltavy totiž nemá v nadcházejících hodinách výrazněji klesat. Informaci po jednání krizového štábu potvrdil i zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Podle něj není jasné, kdy bude Vltava kulminovat. Uzavřeno je v Praze rovněž přes 50 silnic.

Zatím vodohospodáři upouštěním z vltavské kaskády hladinu drží na stále stejném průtoku kolem 2800 metrů krychlových za sekundu. Podle původních informací měla Vltava dosáhnout kulminačního bodu dnes odpoledne.

„Je pravděpodobné, že uzávěrky i objem veřejné dopravy bude v řádu několika dnů poskytován na úrovni jako dnes,“ řekl Hudeček. Krizový štáb se znovu sejde v 19:00. Pokud bude hladina Vltavy dále růst, bude jednání v 16:00, řekl Hudeček. Další vývoj podle něj není možné odhadovat. Bude záležet na tom, kolik bude přitékat vody z Berounky a Sázavy a kolik bude třeba upouštět z vltavské kaskády. „Kapacita Orlíku je velmi blízko své retenční kapacitě,“ uvedl.

Uzavírka metra působí velké potíže v dopravě. Metro na trase A nejede v úsecích Dejvická - Muzeum, na trase B mezi stanicemi Českomoravská - Smíchovské nádraží a na trase C v úseku Kobylisy - Muzeum. Omezen je i provoz tramvajových linek. Neprůjezdná je trať v Braníku.

Pro automobilovou dopravu bylo ve 14:00 uzavřeno několik silnic přímo v centru města, informovala Technická správa komunikací (TSK). Auta neprojedou po Libeňském mostě, nábřeží Kapitána Jaroše, Těšnovským tunelem ani po Dvořákově a Smetanově nábřeží. Omezen je průjezd i v oblasti Janáčkova a Hořejšího nábřeží. V úseku Barrandovský most - Pražský okruh je uzavřena Strakonická ulice, která je důležitou výpadovkou ze Smíchova na jih. Řidiči se už od neděle nedostanou ani po Podbabské a Roztocké ulici z Dejvic na sever.

Povodně 2013: