Červnový schodek rozpočtu je nejnižší za pět let

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek

Schodek státního rozpočtu v červnu klesl na 31,5 miliardy korun z květnových 39,8 miliardy. Ministerstvo financí uvedlo, že jde o nejlepší červnový výsledek od roku 2008.

Výsledek za pololetí podle ministra financí v demisi Miroslava Kalouska potvrzuje, že plánovaný deficit tento rok nebude problém splnit i přes nutnost financovat odstraňování povodňových škod. Na celý letošník rok je schválen rozpočet s deficitem 100 miliard korun.

„Státní finance se letos vyznačují solidní stabilitou. Riziko jejich neočekávaného vývoje zůstává i v případě prodlužování politické krize nízké,“ řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Pohled na jednotlivé položky příjmů a výdajů ovšem podle něj jednoznačně optimistické závěry nenabízí.

Vývoj deficitu státního rozpočtu

Deficit státního rozpočtuDeficit státního rozpočtu

Loni v červnu se deficit vyšplhal na 71,7 miliardy rkoun. Na meziročním růstu celkových příjmů o více 45 miliard na celkových téměř 550 miliard se nejvíce podílely příjmy z EU (o 32,9 miliardy) a inkaso daně z přidané hodnoty (o 12,1 miliardy). Příjem z DPH dosáhl 104,2 miliardy korun. Jeho zvýšení ovlivnilo podle ministerstva financí nejen zvýšení obou daňových sazeb o procentní bod, ale také některá opatření proti daňovým únikům i zefektivnění činnosti Finanční správy ČR.

Zlepšení výběru DPH je podle Sobíška nezpochybnitelné. Je zřejmě výsledkem zastavení propadu soukromé spotřeby, jakož i omezení podvodů ohledně krácení DPH. Výběry ostatních daní ale meziročně stagnují nebo dokonce klesají. V meziročním poklesu zůstává i výběr sociálního pojistného, upozornil.

Celkové výdaje 581,4 miliardy korun čerpané ke konci června byly o více než 5 miliard nad úrovní stejného období roku 2012. Největší objem peněz v rámci běžných výdajů jde každoročně na sociální dávky. Za první půlrok bylo na sociálních dávkách vyčerpáno 237,9 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 0,4 miliardy.