Češi čerpají úvěry s garancí EU jen zvolna

Euro

Euro Zdroj: profimedia.cz

Tuzemské malé a střední firmy teprve začínají objevovat úvěry, které mají výhodnější podmínky díky finančním garancím z peněz Evropské investiční banky (EIB) a Evropské komise (EK). Zatímco v celé Evropské unii si v posledních pěti letech na výhodnější půjčky garantované penězi komise sáhlo skoro čtvrt milionu malých firem, v Česku to bylo jen něco málo přes sto podniků.

Banky, které tyto zvýhodněné úvěry v tuzemsku poskytují, nicméně tvrdí, že zájem firem roste. Díky unijním garancím získají půjčku třeba firmy, které nemohou bance nabídnout dostatečnou zástavu.

K dispozici je přitom velká spousta peněz. Jen loni se evropské firmy dostaly k přímým půjčkám a úvěrovým garancím od EIB celkem za 13 miliard eur. Dalších 13 miliard eur úvěrů poskytly komerční banky díky garancím Evropského investičního fondu (EIF) ve výši 1,1 miliardy eur.

EIF patří do skupiny Evropské investiční banky, ale financuje ho Evropská komise. „V příštích třech letech skupina EIB půjčí malým a středním firmám dalších 15 miliard eur,“ tvrdí Stephanie Regna-Gladin, mluvčí Generálního ředitelství EK pro podnikání a průmysl.

Nízký počet českých uchazečů o evropské úvěry garantované Evropským investičním fondem je způsoben především tím, že tuzemské banky uzavřely smlouvy s EIF teprve v letech 2010 až 2012. Nejvíce garantovaných půjček má zatím na kontě GE Money Bank, která jich poskytla 130. Česká spořitelna zatím půjčila peníze s garancí EIF šesti firmám. Další desítky žádostí banka posuzuje. Celkem může na garance použít až 2,25 miliardy korun.

Z ostatních nástrojů pro malé a střední firmy, které provozuje přímo Evropská investiční banka, se české firmy dočkaly už několika set úvěrů, především od Komerční banky a České spořitelny.

Nově půjčky Evropské investiční banky poskytuje i Raiffeisenbank. „Od června 2011 získalo úvěry s podporou finančních prostředků od EIB zhruba 50 klientů v celkovém objemu 2,5 miliardy korun,“ říká Jakub Puchalský z Raiffeisenbank.
Loni mohly české finanční instituce na podporu malých a středních firem čerpat od EIB 286 milionů eur. To jsou necelá tři procenta všech peněz vyčleněných pro malé podniky. Více než polovina z celkových 10,5 miliardy eur odplynula do Španělska a Itálie.

Evropská komise rozšířila garance úvěrů pro malé a střední firmy v rámci boje s recesí. „Pro malé a střední firmy zůstává přístup k financím složitý. Proto chceme naše úvěrové garance od roku 2014 dál navýšit. Jedno euro garancí dokáže vygenerovat v průměru 30 eur bankovních úvěrů,“ tvrdí evropský komisař pro podnikání a průmysl Antonio Tajani.