Češi z fondů EU v květnu získali 7,8 miliardy korun

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: ctk¨

Čeští příjemci dotací z evropských fondů dostali v květnu na účty 7,8 miliardy korun, což je ve srovnání s předchozím měsícem růst o 3,4 procenta. Čísla dnes zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj. V dubnu úřady proplatily 6,9 miliardy korun.

Příjemci dotací v Česku už v období 2007-2013 dostali z Bruselu celkem 235,8 miliardy korun. To představuje zhruba 31 procent všech peněz, které má Česko v současném období v evropských fondech k dispozici.

Za skutečně vyčerpané evropské dotace považují úřady teprve takzvané certifikované výdaje předložené Evropské komisi (EK). Na začátku června bylo certifikováno 125,2 miliardy korun, což je meziměsíčně o 3,7 procenta více. Celkem už Česko v současném období certifikovalo 16,4 procenta všech peněz, které má v současném období v Bruselu k dispozici.

Certifikace označuje v celém procesu čerpání dotací fázi, která následuje až po proplacení peněz příjemcům. Dotace jim totiž úřady vyplácejí z prostředků českého státního rozpočtu, a teprve následně stát tyto výdaje předkládá ke schválení EK. Celý cyklus uzavírá převod peněz z Bruselu do rozpočtu ministerstva financí.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu asi 649 miliard korun.

Stav čerpání ze strukturálních fodnů / Fondu soudržnosti a národních zdrojů v miliardách korunSouhrnný stav čerpání ze SF / FS a národních zdrojů v mld. KčSouhrnný stav čerpání ze SF / FS a národních zdrojů v mld. Kč | MMR Zdroj: MMR