Česká národní banka může jít se sazbami nahoru už v červnu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ceny v Česku rostou rychleji, než centrální bankéři předpokládali.

Domácnosti i podniky mohou už od června pocítit vliv dražších hypoték a firemního financování. Země totiž zažívá tak rychlé tempo růstu cen, se kterým nepočítali ekonomové, ani Česká národní banka. Během května poskočily ceny podle statistiků oproti loňsku o 2,2 procenta, zatímco samotní centrální bankéři ve své poslední, květnové analýze počítali s meziročním růstem cen o pouhých 1,9 procenta.

ČNB by tak mohla sáhnout ke zvýšení základní úrokové sazby v ekonomice. Stalo by se tak počtvrté za posledních deset let. „V kombinaci s aktuálním kurzem koruny proti euru, který se podstatně odchyluje od prognózy ČNB, může překvapení, co se týče inflace, vyvolat diskuzi o zvýšení sazeb již na zasedání centrální banky v závěru tohoto měsíce,“ soudí ekonom banky UniCredit Patrik Rožumberský.

„Zvyšování sazeb očekáváme již na nejbližším měnovém jednání koncem června,“ potvrzuje i ekonom banky ING Jakub Seidler.

ČNB naposledy zvýšila základní sazbu letos v únoru, a to na 0,75 procenta. Koncem června by tak nejdůležitější úrok v ekonomice mohl dosáhnout jednoho procenta, tedy nejvyšší úrovně za posledních osm let.

E15 (z dat Českého statistického úřadu)

Zásadní dopad do české inflace měly během května rostoucí ceny ropy na světových trzích, které se odrazily v cenovém skoku na tuzemských čerpacích stanicích. Benzín a nafta podražily během pouhého měsíce o více než čtyři procenta. Dramatičtější navýšení cen paliv zažili Češi naposledy v roce 2015.

Masivně ale rostly i ceny některých potravin, máslo tak bylo například v květnu o bezmála pětinu dražší než loni. Pokud by ceny ropy zůstaly na současných úrovních, mohly by ceny v Česku během letoška poskočit až o téměř tři procenta.