Inflace zrychluje. Meziročně stouply ceny potravin a pohonných hmot

Pohonné hmoty

Pohonné hmoty Zdroj: profimedia.cz

Pohonné hmoty
Ilustrační foto, supermarket
Ilustrační foto, supermarket
4
Fotogalerie

Meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 2,2 procenta z dubnových 1,9 procenta. Rostly především ceny pohonných hmot a potravin, dražší bylo například máslo, ovoce či zelenina. Naopak ceny meziročně klesly v telekomunikačních službách nebo u odívání. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali, inflace zrychlila již druhý měsíc v řadě. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny zvýšily o půl procenta.

"K růstu květnové inflace přispěly nejvíce ceny potravin a bydlení. Vzrostly také ceny pohonných hmot. Natural stál v květnu 32 korun, nafta 31,30 korun. U obou se jedná o nejvyšší hodnoty od prázdnin 2015," uvedl Jiří Trexler z oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Druhý měsíc v řadě tak pokračuje zrychlování míry inflace, která z počátku roku překvapila pomalou dynamikou, upozornil analytik Raiffeisenbank František Táborský. V květnu se tak dostala nad cíl centrální banky, která pro celý rok počítala s úrovněmi mírně pod dvěma procenty. V následujících měsících očekává, že si inflace současné tempo udrží. Pro rok 2018 odhadujeme průměrnou míru inflace ke dvěma procentům. "To podle našeho názoru povede k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb, než o kterém mluví současná prognóza ČNB," dodal.

Pokud by koruna setrvala na současných úrovních a stejně tak ceny ropy nezačaly výrazněji klesat, bude inflace na začátku příštího roku patrně flirtovat s tříprocentní hranicí, míní analytik ING Bank Jakub Seidler. To je podle něj důvod, proč ČNB již nebude další zpřísňování měnové politiky odkládat. Koruna je v současnosti citelně slabší, než čekala ČNB ve své poslední prognóze, což si vyžaduje utahování měnových podmínek zvyšováním sazeb. "K němu tak dle našeho názoru dojde již na příštím měnovém jednání koncem června a dnešní inflační čísla tuto pravděpodobnost dále zvyšují," podotkl.

Nad inflačním cílem by se cenový růst měl udržet ještě přes prázdniny, souhlasil analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Po nich očekává zvolňování inflace v důsledku efektu statistické základny. I přes mírné oslabení inflace očekáváme, že centrální banka bude pokračovat ve zvyšování sazeb. Jádrová inflace se totiž bude pohybovat velmi blízko dvou procent, což pro ČNB bude i nadále představovat jasný signál o stabilních inflačních tlacích.

Ceny pohonných hmot a olejů vzrostly v květnu meziročně o 4,9 procenta, máslo zdražilo zhruba o pětinu, jogurty a vejce okolo 11 procent, ovoce o 5,4 procenta a zelenina o 2,5 procenta. V oddíle ostatní zboží a služby byly vyšší ceny výrobků a služeb osobní péče a ceny pojištění. Meziroční růst cen naopak zpomalil u alkoholických nápojů. Největší vliv na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v květnu nadále ceny bydlení. Nájemné z bytu zdražilo o 2,9 procenta, cena vodného o 1,8 procenta, stočného o 1,3 procenta a elektřiny o 2,8 procenta.

Naopak dolů tlačily meziroční inflaci ceny telefonních a faxových služeb, které klesly o dvě procenta. Levnější byly i oděvy, a to o 2,6 procenta. Nižší byly i ceny zemního plynu a tepla a teplé vody.

V porovnání s dubnem zdražily vedle másla, ovoce, zeleniny a pohonných hmot také lihoviny a vína a tabákové výrobky, dražší byly i lázeňské pobyty. Naopak zlevnily oděvy a obuv, z potravin pak například trvanlivé polotučné mléko, vejce a cukr.